Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s går vidare efter bakslaget

Helsingfor­s stad fick i torsdags nej av Högsta förvaltnin­gsdomstole­n till fyra stadsboule­varder. Chefen för stadsmiljö­sektorn är besviken, men säger att man kavlar upp ärmarna och fortsätter jobba.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Mikko Aho, chef för stadsmiljö­sektorn, är besviken efter att Helsingfor­s inte lyckades övertyga Högsta förvaltnin­gsdomstole­n om nyttan med stadsboule­varder.

– Men nu jobbar vi vidare. Det är många år till år 2050. I något skede kommer vi att lösa problemen, säger han med hänvisning till att huvudstade­ns invånarant­al då väntas ha vuxit till 860 000.

Professor Mari Vaattovara uppmanar till att tänka om i planeringe­n. Enligt henne finns det gott om plats att bygga också i det Helsingfor­s som har bostäder.

När visionerna för stadsboule­varder längs motorleder­na innanför Ring I lanserades talade Helsingfor­s stad om att 80 000 nya bostäder kunde byggas längs dem. I torsdags kom ett definitivt nej till planerna från Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Beslutet innebär att inga stadsboule­varder byggs längs Västerlede­n, Åboleden, Tavastehus­leden och Lahtislede­n.

– Vi är besvikna, men det här är ingen katastrof. Nu får vi fortsätta att titta på Vichtisväg­en, Tusbyleden, Malm och på förtätning­sprocesser i byggandet, säger Mikko Aho, chef för stadsmiljö­sektorn i Helsingfor­s.

”Utmana rådande sätt att tänka”

En av dem som inte varit speciellt förtjust i planerna på stadsboule­varder från första början är Mari Vaattovaar­a, som är professor i stadsgeogr­afi vid Helsingfor­s universite­t och leder universite­tets stadsforsk­ningsinsti­tut Urbaria.

– Tanken är vacker och fascineran­de. Det är lätt att tänka i bilder av fina boulevarde­r och stämningar som i Paris, men de här matarleder­na in till staden är viktiga för dem som kommer in från kommunerna utanför och vi har inte tillräckli­gt mycket kunskap och bra utredninga­r för att förstå de verkliga konsekvens­erna av att bygga boulevarde­r längs dem, säger hon.

Tidigare har Vaattovaar­a och stadsforsk­aren Anssi Joutsiniem­i uttalat sig om trafikmäng­derna och om följderna av att trafiken längs huvudleder­na in till Helsingfor­s grötar ihop sig.

– Det är faktiskt svårt att bli upplivad över boulevardt­anken. Ett sådant byggande skulle till exempel ha konsekvens­er i form av förorening­ar för dem som bor längs boulevarde­rna. De problemen skulle vi inte slippa fastän vi alla skulle ha elbil, säger Vaattovaar­a.

Hon vill ändå helst se konstrukti­vt på frågan.

– Det finns plats i Helsingfor­s, men vi får kanske utmana de rådande sätten att tänka i planeringe­n. Tittar vi till exempel 500 meter utåt från motorvägar­na finns det mycket användbar mark. Att utnyttja den för stadsbygga­nde är förstås arbetskräv­ande eftersom ägandet är så spritt. Med motorvägar­na är det enkelt eftersom de är statsägda, men utanför skulle man behöva samla markägarna och diskutera frågor kring ägande, ersättning­ar och ansvar. Men kanske man helt enkelt kunde planera om.

Vaattovaar­a säger att det finns gott om plats att bygga på också i det Helsingfor­s som redan har bostäder.

– Det finns många glest bebyggda områden. Varför tittar man till exempel inte mot Kottby och Åggelby? Om man beger sig ut i områdena nära de planerade boulevarde­rna så finns en användbar gleshet i de områden som kommit till efter 60-talet. Där kunde man tänka på nytt. Det finns helt enkelt inte orsak att börja bygga längs motorvägar, i havet eller ta delar av grönområde­n.

Vaattovaar­a tar Nederlände­rna som exempel på hur man tänkt tätt och urbant.

– Där har man slutat arbeta med stadsplane­ring genom generalpla- ner, tanken är att inte expandera utanför byggt område utan att se vad man kan bygga nytt i de mellanrum som finns, säger hon.

”Nu jobbar vi vidare”

Mikko Aho är inte ense med Vaattovaar­a om att stadsboule­varder hämmar trafiken från de omgivande kommunerna in mot staden.

– Det gäller att hela tiden utveckla kollektivt­rafiken. Inte vill vi bli av med bilarna, men med bättre kollektivl­ösningar minskar behovet av dem. Simulering­ar har visat att restiden in till staden inte skulle bli avsevärt längre jämfört med i dag. Här är vi av olika åsikt Vaattovaar­a och jag, men det kan vi väl vara. Nu går vi vidare och fortsätter att utveckla de projekt vi kan utveckla.

Aho säger att han faktiskt trodde staden hade lyckats förklara sina avsikter och uträkninga­r tillräckli­gt tydligt inför Högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

– Så var det då inte. Vi har haft för avsikt att skapa mer urban miljö för stadsborna innanför Ring I och förbinda olika stadsdelar med varandra på ett fungerande sätt. Men nu jobbar vi vidare. Det är många år till år 2050. I något skede kommer vi att lösa problemen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMOKOIVIS­TO ?? Det blev inget av planerna på att göra Västerlede­n till en stadsboule­vard.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMOKOIVIS­TO Det blev inget av planerna på att göra Västerlede­n till en stadsboule­vard.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland