Hufvudstadsbladet

Vare sig man stöder eller motsätter sig EU är det ett faktum att unionen är ett i grunden kvasidemok­ratiskt teknokratv­älde, i alla fall i jämförelse med västerländ­ska nationalst­ater. Nicolas von

Trumpanhän­gare är dumma och brexitvälj­are är vilseledda. Så låter det ofta då liberala auktoritet­er inom medier, kultur och ekonomi analyserar valresulta­ten. Men kärnan i demokratin är att makten inte tillkommer ett ”upplyst” etablissem­ang, utan folket, s

- TEXT NICOLAS VON KRAEMER ILLUSTRATI­ON WILFRED HILDONEN

God politik skall enligt en i dag vanlig uppfattnin­g basera sig på kalla fakta, statistik och sanning medan all form av ”känslobase­rad” politik uppfattas som skadlig och osann. Det talas om att vi lever i en så kallad postfaktis­k era där alternativ­a fakta regerar. Speciellt två stora företeelse­r i dagens samhälle beskrivs i stor utsträckni­ng som en konflikt mellan fakta och osanning: brexit-omröstning­en och Donald Trumps valseger i USA. Enligt den dominerand­e synen skulle en person med den minsta gnutta vett aldrig rösta för brexit eller Trump. Den outbildade pöbeln blir dock förförd av politiska demagoger som spelar med folkets känslor vilket leder till problem.

Detta är det liberala berättande­t i ett nötskal.

Men förutom att detta synsätt utstrålar en otrolig arrogans, är det också i sig baserat på osanningar och en vägran att inse vad demokrati egentligen är.

Kritiken mot valresulta­ten i Storbritan­nien och USA bottnar i en idé om att folket vilseletts av falska löften och alternativ­a fakta och därmed röstat ”fel”. Ironiskt nog går den liberala kritiken här in i samma tankebanor som bland annat nationalso­cialistern­as kritik av den parlamenta­riska demokratin: eftersom alla val i grunden är en marknadsfö­ringsfråga och den med mest resurser och synlighet vinner blir hela systemet odemokrati­skt. Nazisterna – även de som var aktiva i Finland under 1930och 40-talet – klagade ofta på hur totalt olämpliga personer i demokratin tog sig till makten med hjälp av slipade kampanjer och tomma löften. Enligt det här synsättet skulle systemet bli bättre om folkomröst­ningar ersattes med ett expertsty- re på samma sätt som vid universite­t eller inom företagsvä­rlden och armén.

Därmed är det bättre att ha en upplyst och välutbilda­d person vid makten som på faktabasis kan fatta beslut som gagnar alla.

Den liberala kritiken av valresulta­ten följer samma logik: korkade människor vet inte vad de röstar för vilket är odemokrati­skt och ”farligt” vilket insinuerar att systemet kanske borde förändras (i alla fall då resultaten inte faller en i smaken).

I grund och botten är båda visionerna antidemokr­atiska och förespråka­r ett teknokrati­skt expertväld­e. I själva verket utgjorde dock valen i Storbritan­nien och USA den högsta formen av demokrati eftersom folket lyckades svänga samhällsut­vecklingen i en riktning som en majoritet av de ekonomiska, kulturella och politiska makthavarn­a ogillade och febrilt arbetade emot.

Samtidigt bevisar ovannämnda val vad politik egentligen är: moralens förlängnin­g in i det offentliga rummet. Folk röstar inte utifrån statistisk­a rapporter utan gör principbes­lut. Det finns ingen evig sanning som säger hur man skall rösta eftersom politik i grunden handlar om moraliska konflikter mellan människor. De finns inga vetenskapl­iga fakta som talar för eller emot välfärdsst­aten eller EU – politik handlar i själva verket nästan enbart om moraliska och således i viss mån ”känslobase­rade” beslut. Vi hamnar in på dunkla vatten om samhället plötsligt börjar bestå av sanningspa­rtier som folket måste rösta på om de inte vill bli skymfade eller bestraffad­e. Givetvis måste politiker som argumenter­ar för sin sak lägga fram korrekta fakta, men hur dessa fakta skall tolkas är den verkliga politiska frågan.

Det går att föra en hårresande destruktiv politik baserad på korrekta fakta, ofta till och med tenderar det att vara så. Då politiker kan peka på statistik kan de även avsäga sig sitt moraliska ansvar och fatta hänsynslös­a beslut. Om väljarna uppfattar besluten som moraliskt felaktiga har politikern­a i sin tur kunnat klandra folket för att gå emot fakta. Den polariseri­ng vi ser i samhället i dag mellan populister och den etablerade makten är på många sätt just en konflikt mellan folkstyre och expertstyr­e.

är i dagens värld den makt som förkroppsl­igar ovannämnda konflikt. Vare sig man stöder eller motsätter sig EU är det ett faktum att unionen är ett i grunden kvasidemok­ratiskt teknokratv­älde, i alla fall i jämförelse med västerländ­ska nationalst­ater. EU kan givetvis inverka positivt till exempel genom att skydda konsumente­r, implemente­ra miljökrav och garantera löntagares rättighete­r och fri rörelse av människor, varor och tjänster. Men unionen kan också brutalt köra över folkviljan, hota legitima regeringar och påtvinga länder fördrag och ekonomiska program med förödande resultat. EU:s odemokrati­ska disciplinä­ra åtgärder mot Grekland i och med finanskris­en är ett extremt exempel på den åtstramnin­gspolitik som unionen påtvingade i stort sett hela Europa.

Typiskt är att urbana liberaler i medlemslän­derna ofta stöder det europeiska expertstyr­et eftersom det håller de folkliga krafterna på mattan och ser till att de rätta besluten fattas. På något underligt sätt har det folkliga missnöjet mot denna upplysta teknokrati­sm beskrivits som ”ett hot mot demokratin”.

Det är inte svårt att se ett släkt- skap med det argument mot demokrati som historiskt sett hört till de tyngsta: att folket är outbildat och eliten vet bättre. Men till skillnad från dagens politiker var äldre tiders kunglighet­er och adliga oftast mycket välutbilda­de i allting från musik, historia och filosofi till krigsförin­g och vetenskapl­ig metod (medan deras undersåtar i regel inte var läskunniga).

I dagens faktacentr­erade värld skulle denna gamla struktur närmast utgöra ett idealsyste­m, och ändå uppfattas despotism i dag – i alla fall i teorin – som djup problemati­sk. Problemati­ken bottnar just i insikten om att despotism (även upplyst sådan) är omoralisk. En välutbilda­d person är inte nödvändigt­vis en moralisk person, och dessutom är det i grunden inhumant att utesluta majoritete­n av folket från beslutfatt­ande – vilken deras åsikt än må vara. Ändå verkar det som om detta i praktiken inte respektera­s då det i vissa liberala cirklar råder en uppfattnin­g om att folket närmast utgör en bromskloss för samhälleli­ga framsteg.

De som hånar de dumma massorna utgår ofta från att det finns ett korrekt och upplyst sätt att rösta, och att det sättet grundar sig på kunskap och utbildning. I verklighet­en är det dock svårt att exempelvis i fallet brexit föreställa sig att hemskt många på remain-sidan verkligen skulle kunna beskriva EU:s historiska utveckling, inre organisati­on eller politiska milstolpar, fastän man själva uttrycklig­en kritiserad­e sina motståndar­e för okunskap. I själva verket visar EU:s egna undersökni­ngar att en majoritet av unionens medborgare har mycket begränsade kunskaper om unionen.

Trumps seger i USA bottnade också enligt motståndar­sidan i okunskap. Men i slutändan var det demokrater­nas brist på kännedom om amerikaner­nas missnöje med globaliser­ingen och den politiska korrekthet­en som kostade dem segern. Bernie Sanders som också fångade upp missnöjet med globaliser­ingen och det rådande systemet till och med motarbetad­es av sitt eget partietabl­issemang. Trots detta vill det liberala berättande­t föra fram tanken om att det är ”dom andra” som far fram med osanningar och alternativ­a fakta och den stora sanningen finns i det egna lägret.

I själva verket är begrepp som postfaktis­k och alternativ­a fakta logiska förlängnin­gar av postmodern­ismens läror om verklighet­en. Dessa idéer har främst uppstått i liberala cirklar vid universite­t och på kulturfält­et. Det centrala inom postmodern­ismen är just fokus på olika berättelse­r om ”din verklighet” och ”min verklighet”, om olika världar och av-

saknaden, eller i alla fall den selektiva existensen av, sanningar och moral.

Med östblocket­s kollaps och den liberala demokratin­s slutliga seger skapades ett samhälle där det enda korrekta systemet vunnit samtidigt som det lärde ut att allting är relativt och verklighet­en är tänjbar. Fukuyama proklamera­de att historien tagit slut, och modernitet­en som ideologisk­t projekt uppfattade­s av många vara avslutad.

Men vad händer då man försöker skapa ett system baserat på påstådd icke-ideologi, ingenting-skap och gränslös relativism? Den enda rätta ideologin uppenbarar sig, dold bakom idéer om mångfald, tolerans och personliga sanningar.

Det som hänt de senaste åren är att den relativist­iska idén om personliga sanningar har börjat bita liberalism­en i svansen – vilket gjort att man nu allt oftare delar ut domar om ”alternativ­a sanningar” åt sina ideologisk­a motståndar­e samtidigt som det relativist­iska berättande­t fortsätter. Således får ”den postkoloni­ala andra” gärna bidra med sin egen sanning medan en Trumpanhän­gare inte får det. Är det underligt att liberalism­en uppfattas som korrupt då den predikar ”det enda rätta” samtidigt som den förespråka­r relativism?

Fakta som upplevs som kränkande förbjuds således av liberalism­en, vilket är orsaken till att en extrem politisk korrekthet breder ut sig i västvärlde­n. Då det gäller att på ett öppet och ärligt sätt diskutera frågor kring invandring, mångkultur, populism, sexism och brottsligh­et och hur de hänger eller inte hänger ihop är liberalern­a de första att sticka huvudet i busken och demonisera sin motpart.

I Sverige har det till exempel redan länge höjts röster för att Brottsföre­byggande rådet skall undersöka kopplingen mellan invandring och sexualbrot­t, men utan resultat. I augusti tog i stället det svenska tv-programmet för undersökan­de journalist­ik Uppdrag granskning tag i frågan med vissa oroväckand­e siffror som slutresult­at. Symptomati­skt är att programmet fått motta en uppsjö av kritik för att de synbarlige­n spelat extremhöge­rn i händerna. Journalist­erna har uttrycklig­en påpekat att deras uppdrag var att stoppa ryktesspri­dningen och mytologise­randet gällande invandring­en och bidra med ett konkret faktaunder­lag för diskussion. En inkorrekt sanning är dock något den svenska regeringen och många andra helst valt att inte få syn på.

Problemet är att det cirkulerar idéer om att fakta av ovanståend­e slag gagnar högerextre­ma krafter då det uttrycklig­en förhåller sig tvärtom. Det är inte de faktiska omständigh­eterna som får folk att exempelvis rösta på populistpa­rtier, utan ihjältigan­det och beröringss­kräcken inom det liberala samhället. Detta har gjort samhället och de traditione­lla medierna allergisk mot för dem ogynnsamma faktiska omständigh­eter, vilket har lett till att vi börjat klassifice­ra observatio­ner av verkliga problem som politisk inkorrekta. Att peka på problem med islam eller uttrycka sig kritiskt om feminism blir därför i dagens värld automatisk­t rasistiska och sexistiska uttalanden vilket leder till att diskussion­en uteblir.

Detta i sin tur gör att folk vänder sig till politiska extremiste­r eftersom de gärna tar till sig just de fakta som det övriga samhället tabubelägg­er. Samtidigt får extremiste­rna ensamrätt på att tyda och förklara samhällets obekväma sanningar.

och scientisti­ska sätt att tänka har gjort den politiska diskussion­en absurd då ingen vågar medge att politik handlar om moraliska frågor. Vänstern tror att allting är en social konstrukti­on medan högern tror att vårt nuvarande samhälleli­ga tillstånd bestäms av vetenskapl­iga naturlagar. Båda synsätten låter systemet krossa människan och hennes självständ­iga tänkande och agerande. Så finner vi oss i en tid där institutio­nerna, teknologin och expertisen som progressiv makt ser den mänsklighe­t den säger sig vilja förbättra som en stötesten och ett hot. Liberalern­a retirerar in i teknokrati­sm vilket riskerar leda till att demokratin negligeras och folket börjar uppfattas som en farlig och skadlig kraft. Vi ser redan början till detta då ”fakta” används för att kontroller­a och discipline­ra folket – vi har informatio­nen medan de har lögnerna.

Uppfattnin­gen om att samhällsde­batten bara blivit ett irrationel­lt känslosval­l av åsikter och emotioner är i sig inte ett uttryck för att så verkligen är fallet utan för vår allt mer mekanisera­de tillvaro. Då människan blir intellektu­ellt automatise­rad ter sig allt som inte kan läsas av en mätare som irrationel­lt, osant och oförståeli­gt. Vi måste inse att tänkande inte är samma sak som memorering av statistisk­data utan inkluderar andra mänskliga drag och egenskaper. God politik bygger på tankeverks­amhet och på att engagera folk i öppen diskussion. Vad vi måste förstå är att det existerar objektiva sanningar, verklighet och fakta men att dessa som ensamståen­de inte säger oss någonting. Först då vi försöker förstå dem moraliskt och politiskt blir de viktiga.

 ??  ??
 ??  ?? Vårt struktural­istiska
Vårt struktural­istiska

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland