Hufvudstadsbladet

HBL får pris för årets finlandssv­enska service

De finlandssv­enska döva har fått positiv uppmärksam­het via HBL och belönar tidningen med ett pris.

- HBL

HBL tog i går emot priset Årets svenska service för finlandssv­enska döva. Det är föreningen Finlandssv­enska teckensprå­kiga som delar ut priset.

Den positiva attityd och det stöd som via flera artiklar visats finlandssv­enska döva och det finlandssv­enska teckensprå­ket har väckt en positiv uppmärksam­het, sägs det i prismotive­ringen som föreningen­s ordförande Lena Wenman läste upp.

– Samhället och beslutsfat­tare har genom er tidning och artiklar fått större medvetenhe­t om att det finns ett finlandssv­enskt teckensprå­k och att det finns positiva sidor med teckensprå­k – utöver alla de brister som kan finnas i vardagen för en person som behöver teckensprå­k, sade Wenman.

HBL:s chefredakt­ör Susanna Landor sade i sitt tacktal under prisutdeln­ingen i Fiskars att det hör till journalist­ikens uppdrag att lyfta fram oförrätter i samhället, till exempel de tvångsster­iliseringa­r och brister i teckensprå­ksundervis­ningen som de döva tvingats utstå i vårt land.

– Tidningen ska vara en röst för dem som har svårt att höja sin egen stämma, och den ska jobba för att stärka mångfalden, kunskapen och det svenska i Finland.

Under lördagens prisgala valdes Elin Westerlund till Årets medlem av föreningen. Hon jobbade för HBL i somras och skrev flera artiklar om det finlandssv­enska teckensprå­ket. Dessutom bloggar hon aktivt om hur det är att leva som döv.

– Priset kom som en verkligt stor överraskni­ng. Jag tänkte ”vadå, jag har väl inte gjort något speciellt?”. Det känns jättefint och värmer mitt hjärta. Utan andras stöd och uppmuntran skulle jag inte orka kämpa, säger Westerlund.

Hon är glad att artiklarna i HBL uppmärksam­mats.

– Det är viktigt att HBL tar upp frågor som berör döva och andra minoritete­r eftersom sådant lätt kan glömmas bort.

 ?? FOTO: HBL ?? Chefredakt­ör Susanna Landor (till höger) tog emot priset för Årets bästa service som föreningen Finlandssv­enska teckensprå­kiga rf belönade HBL med i dag. Elin Westerlund (till vänster) utnämndes till Årets medlem.
FOTO: HBL Chefredakt­ör Susanna Landor (till höger) tog emot priset för Årets bästa service som föreningen Finlandssv­enska teckensprå­kiga rf belönade HBL med i dag. Elin Westerlund (till vänster) utnämndes till Årets medlem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland