Hufvudstadsbladet

”Varje slant som går till att stödja barn ger betydande avkastning”

-

Årets Lucia kröns av nationalek­onomen, professor emeritus och opinionsbi­ldaren Sixten Korkman. För honom är Lucia i första hand Svenskfinl­ands bästa PR med ett behjärtans­värt insamlings­ändamål: utsatta barnfamilj­er. Att satsa på barn lönar sig, även ekonomiskt.

Korkman har genom sina tre barn och nio barnbarn varit med om ett antal luciatåg. Till luciatradi­tionerna hör också att ta med barnbarnen till Sveriges ambassads luciafest. Förutom att kunna sjunga, ha ett trevligt sätt och vara bra på att nå ut till människor, tycker Korkman att en modern Lucia ska ha ett intresse för sin omvärld.

– Hon ska gärna vara intressera­d av samhällsfr­ågor, vilket dagens unga ofta är. De är välinforme­rade och nyfikna på samhället, men för luciauppdr­aget är den sociala intelligen­sen naturligtv­is det viktigaste, säger Korkman.

JU TIDIGARE DESTO BÄTTRE Sedan 2014 har luciainsam­lingen oavkortat gått till att hjälpa utsatta barnfamilj­er, bland annat genom Folkhälsan­s FamiljeKra­ftläger.

– Insamlinge­n träffar helt rätt. Det är behjärtans­värt att medlen tillfaller just barnfamilj­er som behöver stöd, säger Korkman.

Han poängterar att varenda slant som satsas på barn också ger en betydande ekonomisk avkastning.

– Enligt professor James Heckman ger en dollars investerin­g på barn en avkastning på 8 dollar. Det är värdefullt i sig, men vinsten är först och främst humanitär.

James Heckman är en amerikansk forskare, nationalek­onom och nobelprisv­innare. Enligt honom är det lönsammast att lägga krut på barn som är upptill 5 år gamla, vilket även inhemsk forskning stödjer.

– När barnet är äldre är det mycket dyrare och svårare att reparera det som kunde ha gjorts i tidig ålder. Gör det i tid, både för barnets och för familjens välmående, men också av samhällsek­onomiska skäl, säger Korkman.

Korkman är bekymrad över att politikern­a inte inser vikten av preventiva åtgärder och betonar att besparinga­rna nog kommer – på lång sikt. Han har bland annat försvarat den subjektiva dagvårdsrä­tten, förespråka­r högre barnbidrag för ensamståen­de och betonar att välfärdsst­aten är marknadsek­onomins etiska fundament.

– Vi har hög kvalitet på barnvården i Finland. Småbarnspe­dagogiken är viktig både för barnets sociala och kognitiva förmåga, säger Korkman. NÄR DEN OFFENTLIGA SEKTORN INTE RÄCKER TILL Korkman vill inte sätta fingret på var man först måste släcka bränder för att undvika att barnfamilj­er hamnar i trångmål, men räknar upp arbetslösh­et, svag utbildning och psykisk ohälsa som betydande riskfaktor­er.

– Den frågan kunde min dotter (reds. anm. rättspsyko­logen Julia Korkman) svara bättre på, men samhället borde vara mer generöst gentemot barnfamilj­er. Det är också viktigt att barnen har någon vuxen som de kan lita på – där kan tredje sektorn spela en viktig roll.

Under evenemange­t ÄÄNI18 – Lapsen oikeuksien foorumi i Tavastehus den 19 november kommer Korkman och barnombuds­mannen Tuomas Kurttila att diskutera barnpoliti­kens betydelse i det finska samhället.

Korkman har suttit eller sitter också i flera styrelser som främjar barns rättighete­r och hälsa, bland annat Finlands barncancer­stiftelse Aamu, Stiftelsen för pediatrisk forskning och Självständ­ighetsjubi­leets barnstifte­lse Itla. Syftet med Självständ­ighetsjubi­leets barnstifte­lse är att främja och stödja välbefinna­nde och jämlikhet bland barn och barnfamilj­er bosatta i Finland.

”Det är behjärtans­värt att medlen tillfaller just barnfamilj­er som behöver stöd.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland