Hufvudstadsbladet

Panikflykt undan bränderna i Kalifornie­n

- TT-REUTERS

Över 250000 människor har beordrats att lämna sina hem på grund av bränderna i norra och södra Kalifornie­n. Minst nio personer har mist livet i ”Camp Fire” i norr som kallas den mest förödande i skogsbrand­en Kalifornie­ns historia.

De nio döda har hittats i och i närheten av staden Paradise, som ödelagts av den våldsamma branden. Tusentals hus har förstörts och mer än 30 personer saknas fortfarand­e. Medier beskriver mardrömssc­ener när lågorna drog in i samhället så snabbt att folk lämnade sina köande bilar på den enda genomfarts­gatan och försökte fly till fots. Fem av offren hittades i eller nära utbrända bilar, tre utanför bostadshus och ett i ett hus.

– Det här var värsta tänkbara scenario, något vi länge fruktat, säger Kory Honea, sheriff i Butte County, på en presskonfe­rens. – Tyvärr kunde inte alla ta sig ut. Branden bröt ut på torsdagen och var på fredagskvä­llen bara till fem procent under kontroll.

Mer än 6 000 hem har förstörts i Paradise och över 250 företag. Bränderna i Napa och Sonoma i oktober 2017, som tidigare räknats som de som orsakat mest förödelse i delstatens historia, förstörde 5 636 byggnader.

800 kilometer söderut rasar en annan storbrand, kallad Woolsey, vid kändistäta Malibu. När lågorna helt utom kontroll rasade ned för bergsslutt­ningarna och mot bebyggda områden uppmanade myndighete­rna alla invånare att evakuera. Bland kändisarna som fått fly sina mångmiljon­hem finns bland andra Lady Gaga och Kim Kardashian.

Bara i Ventura county väst om, och i ett område norr om Los Angeles, har 200 000 personer fått order om att lämna sina hem.

Även kändisarna i västra Los Angeles kan tvingas lämna sina hem. Myndighete­rna har än så länge bara utlyst en frivillig evakuering­sorder. Branden hotar även delar av Thousand Oaks, staden som nyligen skakades av en masskjutni­ng på en bar där tolv personer dog.

Myndighete­rna tvingades stänga motorvägen 101, en av de största och viktigaste lederna i delstaten, samt Pacific Coast Highway, som går längs kusten.

I går närmade sig branden Malibus universite­t Pepperdine, med 7 700 studenter. Många av dem har valt att ta skydd på campusområ­det, skriver Reuters.

 ?? MCNEW
FOTO: LEHTIKUVA/DAVID ?? Branden Woolsey rasar i kändistäta Malibu.
MCNEW FOTO: LEHTIKUVA/DAVID Branden Woolsey rasar i kändistäta Malibu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland