Hufvudstadsbladet

Förbud mot solskydd ska rädda korallrev

- TT/NØNNE SCHJAERFF ENGELBRECH­T

Turistpara­diset Palau är det första landet i världen som förbjuder olika typer av solkräm. Förhoppnin­gen är att det ska stoppa badande turister från att förstöra korallreve­n. Men problemet är större än så, menar en expert.

Mellan Japan och Australien ligger dykarnas paradis, önationen Palau. Kristallkl­art vatten och korallrev lockar varje år hundratuse­ntals turister till landet, som bara har drygt 20 000 invånare.

Regeringen menar att popularite­ten som turistmål skadar naturen – och i synnerhet korallreve­n.

En av bovarna är solkrämer, enligt Palaus regering. I en lag som börjar gälla 2020 förbjuds all försäljnin­g av solskydd som innehåller kemikalier som stämplats som korallrevs­skadliga. Turister kan räkna med att få förbjudna krämer beslagtagn­a medan försäljare riskerar få böter motsvarand­e 900 euro.

Förstör paradiset

”Plastavfal­l, kemisk förorening, klimatförä­ndringar och överanvänd­ning av resurser fortsätter att hota vårt paradis”, skriver Palaus president Tommy E. Remengesau i en kommentar till lagändring­en.

När insmorda badare kliver ner i vattnet sköljs solkrämen långsamt av. Varje år uppskattas omkring 14 000 ton solskydd hamna i haven och en del forskare menar att kemikalier­na kan orsaka blekning av korallreve­n eller till och med döda dem.

En fjärdedel av allt marint liv finns i anslutning till korallreve­n – som spelar en viktig roll i ekosysteme­t.

Ett förbud mot solkräm har tidigare varit på tapeten i Indiska oceanen och vid Stora barriärrev­et i Australien. Men en lagändring kommer inte att rädda korallreve­n, enligt Michael Tedengren, docent vid institutio­nen för ekologi, miljö och botanik på Stockholms universite­t.

– Om man pratar om turister som badar så handlar det ju om oerhört låga halter. Det är mycket värre om alla skulle kissa i vattnet. Den övergödnin­gen skulle vara ett mycket större problem än den eventuella solkrämen de har på sig, säger han.

Men att människor påverkar korallreve­n negativt råder inget tvivel om, enligt Tedengren. Det händer att turister trampar på dem, råkar bryta av bitar, plockar koraller och matar fiskar.

– Det stora problemet är människor på korallreve­n. Det finns så mycket tokigt som de hittar på. Solkräm på huden är kanske det minsta problemet egentligen.

 ?? FOTO: TT/GUSTAV SJöHOLM ?? Östaten Palau förbjuder en rad solkrämer för att skydda sina korallrev.
FOTO: TT/GUSTAV SJöHOLM Östaten Palau förbjuder en rad solkrämer för att skydda sina korallrev.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland