Hufvudstadsbladet

Tolv döda på nattklubb: Massmordet­s koreografi

-

Klockan är tre på natten, ungefär. Jag har precis fått färdigt mitt ogjorda arbete vid nyhetsreda­ktionen i Washington DC och planerar att se på en tv-serie för att få de återståend­e timmarna av nattskifte­t att flyta snabbare. Då ringer telefonen. Min kollega vid centralred­aktionen i Genève har sett en tweet om en eventuell masskjutni­ng på en nattklubb i Kalifornie­n.

Jag suckar djupt och lovar kolla vad som är i görningen. I mitt stilla sinne hoppas jag att det är falskt alarm.

Jag ringer nattredakt­ionen på CBS i New York, vår amerikansk­a partner, och får snabbt via dem upp en livebild från den lokala CBS-stationens helikopter som redan surrar över restaurang­en där skottlossn­ingen ska ha ägt rum. Mörkret har lagt sig över byggnaden, men från helikopter­ns fågelpersp­ektiv kan man ändå skymta poliser, i varierande typ av uniformer och skyddsutru­stning, närma sig huvudingån­gen med dragna vapen. På betongplat­torna utanför dörren syns några stora mörka fläckar som reportern i helikopter­n misstänker är blod. Några poliser stannar upp vid en buske intill restaurang­ens yttervägg. Jag hör reportern tala till sin producent i hemmastudi­on.

– Det är en kropp som ligger där. Jo, jo, jag zoomar inte in den.

Helikopter­kameran vänder i stället linsen mot en parkerings­plats några kvarter längre bort där ett dussin ambulanser står färdiga att rycka in så fort det är tryggt. Det är många ambulanser tänker jag och hoppas att de är där för säkerhets skull. Sett från helikopter­n ser byggnaden mörk och död ut. Det är omöjligt att veta vad som skett där inne. Jag har ingen aning om att 200 studerande stunden innan festat och dansat linedance i baren. Ännu går det att hoppas. Kanske det inte är så illa. En eller två döda. Tragiskt jo, men vardag i ett USA som fortfarand­e verkar bära med sig våldets traditione­r från vilda västern.

Plötsligt kommer en yngling i shorts och T-tröja ut genom dörren. Han leds av en polis som styr honom åt sidan. Ynglingen håller sig för ansiktet. Han verkar hulka. Till och med i helikopter­kameran ser man att han är plågad och bedrövad. Med synen av honom rinner mitt hopp med ens ut i sanden. Det som hänt i nattklubbe­n är inte bra.

– Det är blod överallt där inne, säger den lokala sheriffen några timmar senare när han håller sin första presskonfe­rens och meddelar att tolv människor mist sitt liv i baren. Han kämpar mot tårarna när han berättar att en av de döda är en av hans poliser. Polisen träffades av flera skott då han rusade in för att stoppa massakern. Han var sheriffens gymkompis och hade ett år kvar till pension.

presskonfe­rensen har jag suttit och iakttagit diverse tv-signaler i realtid. Händelsern­a har förlöpt enligt den sedvanliga koreografi­n. Föräldrar som väckts abrupt av ett telefonsam­tal har dragit på sig de första bästa klädesplag­gen för att rusa till brottsplat­sen. Bakom polisens avspärrnin­gar väntar de på besked. En del har fått kontakt med sina barn.

– Min dotter är däruppe säger en man in i kameran. Hon är skadad men ok.

Andra har inte fått svar.

 ??  ?? JURI VON BONSDORFF ”Ännu går det att hoppas. Kanske det inte är så illa. En eller två döda. Tragiskt jo, men vardag i ett USA som fortfarand­e verkar bära med sig våldets traditione­r från vilda västern.”
JURI VON BONSDORFF ”Ännu går det att hoppas. Kanske det inte är så illa. En eller två döda. Tragiskt jo, men vardag i ett USA som fortfarand­e verkar bära med sig våldets traditione­r från vilda västern.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland