Hufvudstadsbladet

Frankrike: Missförstå­nd bakom Trumps vrede

- TT-AFP-REUTERS

Frankrike försöker dämpa Donald Trumps ilska över Emmanuel Macrons förslag om en europeisk försvarsma­kt och hävdar att den franske presidente­n misstolkat­s. ”Han sade aldrig att vi behöver en europeisk armé mot USA”, understryk­er presidente­ns kansli.

När Donald Trump och Emmanuel Macron möttes i Élyséepala­tset var kroppssprå­ket tydligt mindre hjärtligt än vid tidigare möten. Macron verkade angelägen om att vara Trump till lags och sade att han håller med om att den ekonomiska bördan inom Nato måste fördelas jämnare. Han klappade Trump på knät och försäkrade att ett bättre integrerat europeiskt försvar skulle innebära ”mer Europa i Nato”.

Trump, som gav ett mer distansera­t intryck, sade att han och Macron är mycket goda vänner och att han uppskattad­e kommentare­rna om att dela på bördan.

– Vi vill ha ett starkt Europa. Det är väldigt viktigt för oss att ha ett starkt Europa.

”Mycket förolämpan­de”

Trump besöker Frankrike för ett högtidligh­ållande av första världskrig­ets slut. Han inledde besöket med en Twittersal­va mot den franske presidente­ns uttalande om en ”riktig europeisk armé”, något Trump tolkade det som att hans franske kollega vill ”bygga en egen militär för att skydda sig från USA, Kina och Ryssland”.

”Mycket förolämpan­de, men kanske borde Europa först betala sin rättvisa andel i Nato, som USA subvention­erar stort.”

Finansieri­ngen av Nato är en käpphäst för den amerikansk­e le- daren, och europeiska länder har tidigare gått med på att höja försvarsan­slagen för att kunna spela en större roll i försvarsal­liansen.

Macrons förslag handlade om att EU ska kunna möta hotfulla tongångar från Ryssland, utan att vara militärt beroende av USA. Men han kritiserad­e även Trumps planer på att säga upp det så kallade INF-avtalet om att skrota de medeldista­nsrobotar – robotar som kraftigt ökade oron för kärnvapenk­rig i Europa på 1980-talet.

– Vem är den stora förloraren på det? Jo, Europa och dess säkerhet, sade Macron i en radiointer­vju med franska Europe 1 i Verdun.

– Vi måste ha ett Europa som försvarar sig bättre själv, utan att bara förlita sig på USA. Vi kan inte skydda européerna om vi inte bestämmer oss för en verklig EU-armé, sade Macron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland