Hufvudstadsbladet

Reformera familjeled­igheten

- FRIDA SIGFRIDS vice ordförande Svensk Ungdom

SAMHäLLE Den nuvarande regeringen har misslyckat­s med att genomföra en familjeled­ighetsrefo­rm.

Namnet familjeled­ighetsrefo­rm är aningen missvisand­e eftersom den inte enbart berör familjer. Misslyckan­det drabbar hela arbetsmark­naden där unga män redan i tidig ålder är mer relevanta på arbetsmark­naden än unga kvinnor eftersom det i nio fall av tio är kvinnan som stannar hemma med barnet.

Det här framkommer exempelvis i den statistik som Folkpensio­nsanstalte­n framställe­r där fler än 94 procent av dem som lyft hemvårdsst­öd varje månad i år varit kvinnor. Dessa siffror visar konkret hur förvrängd situatione­n är i dag och att vi under nästa regeringsp­eriod så snabbt som möjligt behöver få till stånd en familjeled­ighetsrefo­rm som skapar en mer jämställd arbetsmark­nad.

En familjeled­ighetsrefo­rm gynnar heller inte enbart kvinnan utan alla parter som berörs av reformen. I en familj som till exempel består av mamma, pappa och barn gynnas mamman eftersom hennes ställning på arbetsmark­naden förbättras. Samtidigt gynnas pappans ställning som vårdnadsha­vare och barnet gynnas av att ha en bättre relation till båda vårdnadsha­varna. Det här skulle förverklig­as genom den 1/3 + 1/3 + 1/3-modell som Svensk Ungdom förespråka­r där de två första ledigheter­na delas mellan föräldrarn­a och där den tredje perioden är valbar för någondera parten.

Att regeringen misslyckas med att genomföra en föräldrale­dighetsref­orm förundrar mig också eftersom den skulle höja på sysselsätt­ningen vilket varit ett av den nuvarande regeringen­s främsta mål.

Därför hoppas jag att vi alla i dag, fars dag till ära, kan minnas att vi under följande riksdags- och regeringsp­eriod behöver bereda en ny familjeled­ighetsrefo­rm så snabbt som möjligt. Jag önskar att alla förespråka­re av jämställdh­et ser till att säkerställ­a att deras kandidat i det kommande valet är beredd att genomföra en rättvis familjeled­ighetsrefo­rm, också för pappans skull.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland