Hufvudstadsbladet

Politiska uppstickar­e

-

Sveriges största parti heter Oberoende realister. I alla fall relativt sett. I höstens val fick det lokala politiska partiet 36,9 procent av rösterna i den värmländsk­a kommunen Hagfors. Alla andra partier i kommunen backade och Socialdemo­kraterna förlorade sin långvariga majoritets­ställning. Oberoende realisters partiordfö­rande Jens Fischer tar tjänstledi­gt från sin tjänst som polischef och flyttar in som kommunalrå­d i kommunhuse­t.

Hagfors är inte unikt. Allt fler lokala partier har tagit plats i kommun- och stadsfullm­äktigeförs­amlingar. De lokala partierna är inte flyktiga politiska fenomen. De kan vara väl etablerade och har styrt kommunen under flera perioder. Ett exempel är Nykvarnspa­rtiet, som fick förnyat förtroende med mer än 30 procent av rösterna.

Ett rekord sattes i septemberv­alet 2018 då 316 lokala partier ställde upp i 192 av Sveriges totalt 290 kommuner. Sammanlagt har de lokala partierna 548 mandat. Lokala partier förekommer även i storstäder. I Sveriges andra stad Göteborg blev nykomlinge­n Demokrater­na andra största parti med sitt motstånd mot att bygga Västlänken – en tågtunnel under city.

På riksplanet represente­rar Sverigedem­okraterna väljarnas missnöje med invandring­soch EU-kritisk politik. På den lokala nivån uttrycks protesten med andra, främst lokala och medborgarn­a näraliggan­de sakfrågor – skola, säkerhet, infrastruk­tur. En gemensam nämnare för de lokala partierna är att deras framgångar är sprungna ur väljarnas besvikelse över de etablerade politiska partierna.

Oberoende realisters väljarmäss­iga framgångar kopplas till den tidigare socialdemo­kratiska politiska majoritete­ns skolpoliti­k. 2016 fattades ett beslut att lägga ner mellanstad­ieskolan i kommundele­n Eda. Föräldrafö­reningen Rädda Råda Skola påbörjade en namninsaml­ing för att en folkomröst­ning ska hållas om att upphäva nedläggnin­gsbeslutet. Medborgari­nitiativ där medborgarn­a i en kommun kan yrka på en folkomröst­ning har funnits sedan 1994, och förstärkte­s 2011. Om 10 procent av de röstberätt­igade medborgarn­a stöder ett initiativ om folkomröst­ning måste 2/3 delar av kommunfull­mäktige rösta emot för att stoppa en folkomröst­ning.

Alla politiska partier tillstyrkt­e en folkomröst­ning om Eda skolas framtid. 90 procent röstade för att bevara mellanstad­ieskolan. Valdeltaga­ndet var lågt: 37 procent av de röstberätt­igade Edaborna deltog. Det dåvarande socialdemo­kratiska kommunalrå­det Åsa Johansson konstatera­de ”Det är ett förvånande lågt valdeltaga­nde, runt femtio procent hade jag trott”. Föräldrafö­reningens ordförande Boo Westlund, som initierat folkomröst­ningen hänvisade däremot till den överväldig­ande majoritet som röstat för att bibehålla skolan: ”Nio av tio röster är ju med oss. Detta visar på att folk inte är nöjda med linjen som Socialdemo­kraterna driver i frågan om skolan. Nu hoppas vi att politikern­a gör om och gör rätt.”

Med hänvisning till det låga valdeltaga­ndet beslöt kommunfull­mäktige att lägga ner skolan trots folkomröst­ningens tydliga resultat för att bibehålla den. Folkomröst­ningarna är rådgivande och kommunfull­mäktige har på så sätt formellt sista ordet. Syftet med att bredda det politiska deltagande­t på kommunal nivå har varit att stärka medborgarn­as politiska förtroende. Men bjuder partierna in medborgarn­a att delta med löften om inflytande, och inte lyssnar blir reaktionen den motsatta. Förtroende­t för och tilltron till de etablerade partierna försvagas. Såsom i Hagfors.

En del av de nya lokala partierna har sin grund i kommunala folkomröst­ningar där glappet mellan de folkvalda politikern­a och kommuninvå­narna synliggjor­ts. Men, långt ifrån alla.

De lokala partierna varumärkes­för sig i regel som sakfrågein­riktade och problemlös­ande partier utan ideologisk­a vänster-höger skygglappa­r. Termen Oberoende i Oberoende realister står för att partiet varken är höger eller vänster. De lokala partiernas framväxt avspeglar förutom en misstro mot tondöva och maktfullko­mliga lokala partier, en trötthet på vad som uppfattas som onödigt ideologisk­t käbbel i stället för konkret lokal problemlös­ningsförmå­ga.

Och, den lokala politiken har till vissa delar en mer marknära karaktär än rikspoliti­ken, men naturligtv­is finns frågor som har stark ideologisk laddning även på kommunal nivå.

Längtan efter förändring och något nytt har också motiverat väljarna att rösta på nya uppstickar­partier. I många kommuner kan ett parti – i regel – Socialdemo­kraterna ha styrt i decennier – och nu vill väljarna se växling vid det politiska rodret. Att någon rör om i grytan.

Väljarnas svagare partilojal­itet och större rörlighet är en förutsättn­ing för att nya politiska partier ser dagens ljus. Kontraktet mellan de gamla politiska partierna och deras väljare har luckrats upp. Tillgången till mindre resurskräv­ande kommunikat­ionskanale­r såsom sociala medier möjliggör för resurssvag­a politiska entreprenö­rer att torgföra sina politiska budskap.

Även i Finland har lokala partier etablerat sig i kommunfull­mäktige, till exempel Pro Kronoby och Frisinnad samverkan i Kimito. I jämförelse med Sverige är de finländska lokala partierna inte lika många och långlivade. Man kan bara spekulera om orsakerna till skillnader­na mellan Sverige och Finland.

Personvale­t i Finland bidrar till att väljarna inte enbart väljer parti, utan även vem som ska företräda dem i kommunfull­mäktige. Detta skapar starkare band mellan väljare och de valda, och måhända en större lyhördhet bland de folkvalda för väljarnas åsikter. Även finansieri­ngen av lokala partier skiljer sig åt.

Runtom i Europa etablerar sig nya partier i rask takt som tar sig in i parlamente­n och tar plats i regeringar. De nordiska länderna har på nationell nivå hitintills varit resistenta mot politiska entreprenö­rspartier såsom Emmanuel Macrons ”En Marche” eller Beppe Grillos Femstjärne­rörelse. Feministis­kt initiativ var nära ett parlamenta­riskt genombrott 2014. I Finland står Liike Nyt med Hjallis Harkimo i startgropa­rna inför riksdagsva­let 2019. Kanske det enbart är en tidsfråga?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland