Hufvudstadsbladet

Välkommet styrkebesk­ed – betyder det någonting?

- Marcus.lindqvist@hbl.fi

Den andra deltävling­en i finska cupen har förstås ingen djupare betydelse. Delas inte ut några VM-titlar i november.

Hakolas uppvisning var ändå ett uppmuntran­de besked med tanke på resten av vintern. Genombrott­ssäsongen? Svårt att säga.

Anssi Pentsinen blev snackisen efter att ha besegrat Matti Heikkinen i fristil i FM i vintras – en sprinter som visade framfötter­na på en distansstr­äcka. Då kändes det som lite förhastade slutsatser: bara 18 se- kunders marginal, Heikkinen som man aldrig vet var han står – det visade sig senare att han var totalt ur form – och ett startfält där Iivo Niskanen saknades.

Det här är lite annorlunda. Ingen nyhet att Hakola kan skida distans. Ingen skidar sprint så bra utan att ha uthållighe­t. Det var inte heller några sekunders marginal – Hakola utklassade Niskanen med en halv minut. Niskanen var förstås inte i toppform. Förmodlige­n tränat stenhårt hela veckan. Ändå: Niskanen kommer inte till Rovaniemi och drar på sig en startnumme­r för att bli förödmjuka­d med en halv minut. Precis som Hakola själv sade: Niskanen skidar aldrig dåligt i klassisk stil. Så det var en stark insats av Hakola, ingen tvekan om det. Skulle ha varit roligt att ha Matti Heikkinen med, men han inleder säsongen först i dag i Olos.

Kontentan? Finland har en hygglig ersättare för Sami Jauhojär-

”Ingen nyhet att Hakola kan skida distans. Ingen skidar sprint så bra utan att ha uthållighe­t.”

MARCUS LINDQVIST

vi på den första sträckan i VMstafette­n. Tyvärr hade vi inte en chans att se Hakola i den rollen i OS i Pyeongchan­g då han var sjuk. Han kan också bilda en stark duo tillsamman­s med Niskanen i lagsprint, där Niskanen från förut har ett OS-guld och ett VM-brons. Kanske Hakola äntligen kan kliva upp på prispallen i individuel­l sprint? Betvivlar att Hakola ännu är med och slåss om topplaceri­ngarna i distanslop­p, men vem vet?

Förhastade slutsatser? Alla gånger. Lönar sig att vänta och se hur det går i världscupp­remiären i Ruka om två veckor. Det är med andra ord också för tidigt att bli oroad över Niskanens form.

erbjöd mindre dramatik. Precis som väntat var Pärmäkoski i en klass för sig, men i själva verket ska hon vara bättre än så. Hon borde vara en minut snabbare än tvåan i ett nationellt lopp. Banprofile­n i Rovaniemi var förstås onödigt lätt för att skapa stora luckor.

Kerttu Niskanen var en halv minut bakom täten i Olos – på 5 kilometer. Det är inte en bra signal, men det brukar ta tid för henne att finna tävlingsfo­rmen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland