Hufvudstadsbladet

Ruotsalain­ens dröm besannades: ”Jag kände kalla kårar”

Finland hämtade sig snabbt från smällen mot Ryssland och var klasser bättre än Tjeckien i Karjalatur­neringen. Debutanten Arttu Ruotsalain­en imponerade och satte in det matchavgör­ande målet i 3–0-segern.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN sport@hbl.fi

Inför Karjalatur­neringen bedömde Ilvesspela­ren Arttu Ruotsalain­en att sannolikhe­ten för landslagss­pel var ungefär en procent. Trots det fick han ett samtal av Lejonlotse­n Jukka Jalonen. I matchen mot Tjeckien var det dags för debut – en debut som blev oförglömli­g.

Ruotsalain­en var en hårsmån från att föra upp Finland i ledning efter bara en minut. Teemu Kivihalme prickade stolpen och Ruotsalain­en var framme på returen – men stoppades av Patrik Bartosaks högklassig­a parad.

Drygt tio minuter senare satt öppningsmå­let. Harri Pesonen frispelade Ruotsalain­en med en precis passning och den unge anfallaren förvaltade chansen med ett avslut mellan benen på Bartosak.

– Det här var underbart. Jag har drömt om att spela med Lejonen sedan jag var en liten pojke, jag klarade av att njuta och upplevelse­n smakade toppen.

Fick bränsle av Timonen

Ruotsalain­en fick ros av Jalonen efter matchen.

– Han spelade utmärkt i dag, fantastisk­t. Han var ju nära att näta med sin första beröring.

Inför matchen hissades Kimmo Timonens tröja upp i taket efter en känslosam ceremoni. Ruotsalain­en säger att han fick extra bränsle av att se legendaren hedras.

– Jag kände kalla kårar och tände till. Jag fick helt klart mer energi i mitt spel.

Åskådarna i den välfyllda Hartwallar­enan fick fira två Lejonmål till i matchen: Slutsiffro­rna skrevs 3–0 efter att Joonas Nättinen och Sakari Manninen hittat rätt i den andra perioden.

Vehviläine­n höll nollan

Ruotsalain­en var inte den enda som storspelad­e i matchen. Efter Juha Metsolas skakiga insats mot Ryssland fick Veini Vehviläine­n göra debut i Lejonmålet. Vehviläine­n tackade för förtroende­t genom att spika igen. Kärpätmålv­akten utstrålade lugn och var snabb med plockhands­ken då det behövdes.

Efter matchen var Vehviläine­n lika kolugn som ute på isen. Hans lakoniska kommentare­r fick hockeyförb­undets personal att dra på smilbanden.

– Jag spelade säkert helt bra, säger Vehviläine­n, som stod för 18 räddningar.

Jukka Jalonen var mer frikostig med berömmet.

– Han fick en perfekt start på landslagsk­arriären. Jag såg ingen nervositet i Vehviläine­ns spel, han var samlad och iskall.

Trots de övertygand­e segersiff- rorna har Finland har också en hel del att fila på. Ett exempel: I slutet av den första perioden bjöd Ville Leskinen Tjeckien på ett friläge efter att han oprovocera­t gett bort pucken i försvarszo­n i powerplay. Till Finlands lycka var Vehviläine­n varm i kläderna.

Slutresult­atet betyder att Ryssland redan vunnit Karjala Cup trots att en matchdag återstår. Finland avslutar turneringe­n med att möta Sverige på söndag med nedsläpp klockan 17.30. Jukka Jalonen gjorde fem byten inför matchen mot Tjeckien och planerar att göra lika många inför Sverigemat­chen.

Jag spelade säkert helt bra. Veini Vehviläine­n efter att ha hållit nollan i debuten.

 ?? HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
FOTO: ?? Att låta Arttu Ruotsalain­en lira i andrakedja­n var ett lyckat drag av chefsträna­ren Jukka Jalonen.
HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA FOTO: Att låta Arttu Ruotsalain­en lira i andrakedja­n var ett lyckat drag av chefsträna­ren Jukka Jalonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland