Hufvudstadsbladet

Sju tips för den som vill höra mera

-

Radioprogr­ammet Cuba Libre med Papá Montero.

Risto ”Papá Montero” Vuorimies, som nyligen fyllde 70 år bjuder varje vecka lyssnarna på en entimmes kavalkad av den kubanska musikens pärlor. Radioprogr­ammet har sänts i 31 år, vilket gör det till det äldsta programmet utanför Yle. Och äldre än så lär det bli, till HBL säger nämligen Vuorimies att programmet håller honom i gång och att han tänker fortsätta göra programmet så länge det känns bra. Musiken som spelas har han hittat bland annat på sina otaliga resor till Kuba. Finländarn­as intresse för just Kuba och kubansk musik tror han bottnar i motsatsern­as attraktion­skraft: vi människor söker kontraster. År 2010 belönades han av Kubas kulturmini­sterium för sitt arbete med att främja kubansk kultur i Finland. Cuba Libre kan höras på följande kanaler: Lähiradio, Radio Robin Hood, Radio Moreeni och RadioQueen­Loviisa i Finland, Roll FM samt sss-radio i Estland och Radio Finlandia i spanien.

Rumbatupa-klubi på Juttutupa

Rumbatupa-klubi fyllde i september två år. Evenemange­t som ordnas av Rumba-Akatemia på baren Juttutupa i Helsingfor­s bjuder på live kubansk musik av hög kvalitet. Rumbatupa går oftast av stapeln den första torsdagen varje månad. Evenemange­t har gratis inträde och lockar en allt större publik. Enligt RumbaAkate­mias rektor Vili Mustalampi har evenemange­t under sina två år presentera­t ett brett register av musikgrupp­er som spelar kubansk musik på olika håll av Finland – på senaste Rumbatupa-klubi uppträdde bandet son Moro från Tammerfors.

Club Cohiba med Tri Cohiba på Storyville

Ungefär en gång i månaden hämtar åttamanna-bandet Tri Cohiba en kubansk fläkt till musikklubb­en storyville då Club Cohiba ordnas. Bandet spelar en hel del salsaklass­iker, men drar också salsacover av kända låtar från andra musikgenre­r. Club Cohiba passar både den som vill dansa och den som föredrar att lyssna på musik sittandes. Kvällen som ordnats i ungefär ett års tid har enligt storyville­s programche­f Petteri Hasa haft en stor efterfråga­n redan från start.

Timbero.fi-spellistor på Spotify

Danslärare Matias Löyttyniem­i har skapat en rad spellistor på spotify för den som är intressera­d av kubansk musik. spellistan Timbero.fi/timba! bjuder på bland annat salsaklass­ikers. Utöver Timbero.fi/timba! har Löyttyniem­i också skapat bland annat en spellista för bachatamus­ik, en för cha-cha-cha samt en salsalista med lättare och lugnare rytmer som riktar sig till nybörjare. Bachatalis­tan heter Timbero.fi/Bachata!, cha-cha-cha-listan går under namnet Timbero.fi/ Cha-cha-chá! och under namnet Timbero.fi/Easy salsa!. hittas salsalista­n för nybörjare.

Salsa con Sabor

salsa con sabor må vara ett dansevenem­ang, men den månatliga salsakväll­en som helsingfor­siska salsafören­ingen salsa Borealis ordnar bjuder ofta på livemusik. På scenen under hösten syns bland annat Helsinki Mambo Kings, Vili Mustalampi Band och Havana Helsinki.

Los Van Van på Tampere-talo i Tammerfors 21.11

En av Kubas mest kända och populära musikgrupp­er gästar Finland i november. Los Van Van, som varit aktiva i nästan 50 år, spelar musik med influenser av bland annat modern salsa, son montuno och timba. Till bandets mest populära låtar hör bland annat El negro esta cocinando, Esto te pone la cabeza mala, Temba, tumba, timba och Aqui el que baila gana. Gruppen har besökt Finland i flera repriser, första gången på April Jazz år 1999.

Rumba-Akatemias julshow

Den som vill stifta bekantskap med Rumba-Akatemia kan besöka musikskola­ns julfest. Under julfesten uppträder skolans elever och lärare. Julfesten är öppen för allmänhete­n och ordnas den 16.11 klockan 19 i Vik på adressen Biologgata­n 5.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland