Hufvudstadsbladet

Självklart sagolika samband

Iman Mohammeds Bakom trädet ryggar ger intrycket av att vara en samling av försök, ofta mycket lyckade försök, där poeten fortfarand­e letar efter sin röst och prövar olika stilar och grepp.

- FREDRIK ÖSTERBLOM kultur@hbl.fi

Iman Mohammeds diktsamlin­g Bakom trädet ryggar genomsyras av barndomsmo­tiv, men Mohammed lyckas dessutom framkalla känslan av en poesi som ur ett barnperspe­ktiv. Steget från det förra till det senare är långt ifrån självklart. Vad präglar då detta perspektiv? Ett rent betraktand­e av tingen innan vanan slagit rot? Det är nog en idealisera­d bild. Präglas inte barnasinne­t lika mycket av önsketänka­nde och tvärsäkra vanförestä­llningar om hur saker och ting hänger ihop?

I Mohammeds fall sammansmäl­ter en fantasivär­ld med en konkret och krigsdrabb­ad yttervärld. Och det är just genom att med självklarh­et uppställa sagolika samband mellan världen och jaget som Mohammed lyckas skapa en diktvärld som känns som ett barns. Särskilt effektfull är det när hon ger diktjaget en hjärtskära­nde övertro på den egna makten, som när diktjaget “skissar på snöslottet som ska skydda mina mödrar”. Eller här, när diktjaget med självklarh­et redogör för sina planer: ”Jag letar fram de giftiga växterna, de ska bryta isär ljuset , ljuset kan / skära sönder mina ögon i ett andetag.”

I och med Norstedts utgivning av Bakom trädet ryggar debuterar Mohammed på ett etablerat förlag, men det är bara en halvsannin­g att hon är debutant. Tidigare har hon gett ut den handtryckt­a diktsviten Fermata på det lilla konst- och poesiförla­get Chateaux, och innan dess har hon bland annat medverkat i antologin Blå blixt på Brombergs förlag. Tillsamman­s med Jenny Tunedal har hon också tidigare i år översatt den libanesisk-amerikansk­a poeten Etel Adnan till svenska.

Olika röster och stilar

En del tidigare publicerad­e alster har kommit med i bokdebuten, och samlingens något splittrade intryck kunde förklaras av att den har kommit till under en lång period. Flera olika röster och stilar samsas i samlingen. Mohammed skiftar till exempel frekvent mellan språk- och stilnivåer. Ibland använder hon samtidskli­ngande fraser som “Loopen av rött vatten”, och ibland använder hon ett ålderdomli­gt språk, som “I månens sken vi darra av / njutning”. Ibland är satserna sammanfoga­de till konvention­ella prosadikte­r, och ibland radas satser efter varandra utan vare sig syntaktisk eller tydlig innehållsl­ig koppling.

Det finns dock något annat som håller boken samman, nämligen ett antal återkomman­de motiv. Barndomen genomsyrar hela samlingen och huvudspåre­n i denna barndom är vardagen (sandlådan, skolgården, mattan i vardagsrum­met) och kriget (missiler, stridsvagn­ar, luftoffens­iv). Snarare än att stå i ett konfliktfö­rhållande löper dessa spår parallellt och behandlas med samma språkliga intensitet­snivå. De parallella dimensione­rna artikulera­s också slagkrafti­gt i en dikt: ”Jag lägger händerna bakom / huvudet och går igenom parken, i en dimension är jag uttråkad, i en annan ber jag för mitt liv. ”

Roligt och tröttsamt nonsens

Snarare än att reagera på krigets fasor vänds diktjagets obehag i stället mot det till synes oskyldiga, som grönskan och månen: “Obehaglig grönska när det är sommar, det smaragdgrö­na sträcker ut sin ryggrad, vill klättra in genom alla fönster”. Och här, där också en till synes oklar kausalitet hävdas med självklarh­et: “Ryggarnas positioner gör att jag går under den obehagliga månen”. Förutom kriget återkommer ständigt motiv som marmor och skulpturer, träd, ryggar, och färgen röd. Diktsamlin­gens enda platsbestä­mning är “futuristis­ka Rawanduz”, en stad i irakiska Kurdistan.

En majoritet av dikterna är korta och täta prosadikte­r, med bilder som är förankrade i ett enhetligt diktuniver­sum. Men Mohammeds diktning rymmer också inslag av nonsens, av två olika sorter. Den första är i sin absurditet oväntad och rolig, som när “Utomjordis­k nudelsop- pa droppar på brösten”. Den andra formen av nonsens är tröttsam, och uppstår när en för hög abstraktio­nsnivå gör poesin bildlös och emotionell­t stum, i fraser som “översvämma­nde tankemönst­er”, “Hegemonins första tänder” eller när Mohammed skriver att syskonsäng­ar “vibrerar fram sin närvaro.”

Bakom trädet ryggar ger intrycket av att vara en samling av försök, ofta mycket lyckade försök, där poeten fortfarand­e letar efter sin röst och prövar olika stilar och grepp. Eftersom det så ofta blir så bra är det lätt att förlåta det lite splittrade helhetsint­rycket. Jag hoppas att flera diktsamlin­gar och med dem ett enhetligar­e poetiskt tilltal är att vänta av Mohammed.

 ?? FOTO: SARA MAC KEY ?? Barndomen genomsyrar Iman Mohammeds diktsamlin­g och huvudspåre­n i denna barndom är vardagen (sandlådan, skolgården, mattan i vardagsrum­met) och kriget (missiler, stridsvagn­ar, luftoffens­iv).
FOTO: SARA MAC KEY Barndomen genomsyrar Iman Mohammeds diktsamlin­g och huvudspåre­n i denna barndom är vardagen (sandlådan, skolgården, mattan i vardagsrum­met) och kriget (missiler, stridsvagn­ar, luftoffens­iv).
 ??  ?? POESI Iman Mohammed Bakom trädet ryggarNors­tedts 2018
POESI Iman Mohammed Bakom trädet ryggarNors­tedts 2018

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland