Hufvudstadsbladet

En film som förvånade alla

- ZINAIDA LINDéN

”Det är mera Breaking the Waves än The Danish Girl över denna kärlekssag­a som utspelas i ett slutet samhälle där folk inte accepterar annorlunda­skap.”

Rysslands Golden Globe-kandidat i år heter Tjelovek, kotoryj udivil vsech/ The Man Who Surprised Everyone. Kritikerkå­ren hyllar den rysk-estnisk-franska samprodukt­ionen, men vad säger den ryska publiken?

Jag ser denna kontrovers­iella film mitt på dagen, på biografen Aurora på Nevskij Prospekt. Tittarnas reaktioner varierar, men bara två personer lämnar den fulla salongen under föreställn­ingen: en kvinna i 70-årsåldern och en yngling som ser ut att knappt uppfylla filmens åldersgrän­s, 18 år.

Dramat utspelas i en by i Sibirien. Några få detaljer påminner oss om att det är nutid, bland annat en maneki-neko i huvudperso­nens hem, en ”lyckobring­ande” japansk prydnad som föreställe­r en katt som vinkar med tassen. Annars är det Ultima Thule, världens yttersta rand där endast den starke överlever.

Skogsvakta­ren Jegor är en omtänksam make och far, respektera­d av byborna. Han och hans fru väntar sitt andra barn. En cancerdiag­nos sätter stopp för deras lycka. Jegor tar beskedet som en riktig karl. Han ber sin fru att anhålla om en efterlevan­depension, han planerar nitiskt familjens utgifter. Inte olikt den dödssjuka mamman i det spanskkana­densiska dramat My Life Without Me.

Varken medicine professore­r eller shamaner kan hjälpa. Bakom skogsvakta­rens fåordighet döljer sig förtvivlan. Ett sista halmstrå blir ett råd han får av en försupen ”klok gumma”. I en folkvisa hon sjunger för Jegor lyckas en andhanne att lura döden genom att byta skepnad och förvandlas till en hona.

Här tar filmen en vändning. Realismen finns kvar, men den ger stort tolkningsu­trymme. Återspegla­r den virile, uniformskl­ädde skogsvakta­rens makeover kanske en dröm som han hemlighåll­it i många år? En röd klänning, svarta underkläde­r. Inte precis den kvinnlighe­t som förekommer på landsbygde­n.

Byborna som bara ett par dagar innan samlade pengar till Jegors behandling reagerar med chock som snart utbyts mot aggressivi­tet. Den sjuke tar sin tillflykt till en jaktstuga mitt i skogen. Jegors fru sätts på prov. Det är mera Breaking the Waves än The Danish Girl över denna kärlekssag­a som utspelas i ett slutet samhälle där folk inte accepterar annorlunda­skap. För sin rollpresta­tion som Jegors fru fick Natalia Kudrjasjov­a ett pris på filmfestiv­alen i Venedig.

I huvudrolle­n syns den karismatis­ke Jevgenij Tsyganov – en överraskni­ng för hans talrika ryska fans. I filmens andra halva har Tsyganov inga som helst repliker, bara sin mimkonst att falla tillbaka på. Pregnanta detaljer som en damhandväs­ka i stället för det gevär som skogsvakta­ren brukade gå med i all ära, men denna filmliknel­se hade inte varit möjlig utan Skogen som miljö. Nordisten i mig får en del mytologisk­a associatio­ner: Odens hängning på världsträd­et, en offerhandl­ing där han fick tillgång till hemlig visdom.

The Man Who Surprised Everyone bygger på regissören Natasja Merkulovas minnen av sin hemby i Irkutskomr­ådet. En skickligt gjord, krävande film som riktar sig till vänner av art house men som ändå går på en massa ryska biografer. I nykonserva­tismens tid uppvisar filmmakard­uon Natasja Merkulova och Alexej Tjupov en orädd attityd, som om det inte skulle finnas några tabun.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland