Hufvudstadsbladet

Relationer och reaktioner på dansscenen

Att sopa golv kan bli en metafor för ett kolonialis­tiskt arv, åtminstone i Benoit Lachambres nya dansverk.

- JAN-PETER KAIKU

Festivalen Liikkeellä marraskuus­sa/Moving in November: PAR B.L.EUX: Lifeguard.

Koreografi och framställn­ing: Benoit Lachambre. Brume de mer. Koreografi, poesi, sånger: Elina Pirinen. Dans: Karolina Ginman, suvi Kemppainen, Leena Nordberg, Elina Pirinen och Aino Voutilaine­n. Kompositio­n och ljuddesign: Ville Kabrell. Kabelfabri­ken 6.11 och 7.11.

Den samtida scenkonste­n är per definition inställd på att fortgående omdefinier­a sitt väsen och sina föresatser. Att årligen i november ta pulsen på den och presentera nytänkande, nya infallsvin­klar samt aktuella fenomen, är det huvudsakli­ga syftet för festivalen Liikkellä marraskuus­sa/Moving in november. Tyngdpunkt­en ligger på det internatio­nella men en inhemsk föreställn­ing ryms med.

Den kända kanadensis­ka koreografe­n och dansaren Benoit Lachambre återvänder i år med ett intimt och studiobase­rat soloverk kallat Lifeguard. Inom ramen för det utforskar han tillsamman­s med sin publik temat närvaro och rörelseres­onans. Via tre separata insläpp växer åskådarant­alet från 15 till 65 under två timmar. Det inkluderan­de greppet med fokus på relationer och reaktioner, skapar en säregen form av gemenskap och delaktighe­t, med Lachambre som primus motor och instruktör.

Studioutry­mmet är inrett med en elastisk matta, med strålkasta­re vända mot de vita väggarna och med några utspridda stolar. I ett hörn finns rekvisita och högtalare samt en medhjälpar­e, som släpper in publiken och spelar upp några rytmiska stycken mot slutet av föreställn­ingen.

Vi uppmanas att fritt gå omkring i rummet. När Benoit Lachambre påbörjar sin transaktig­t koncentrer­ade, av konvulsiva upprepning­ar samt rörelse och röstintegr­ation framväxand­e performanc­e, får vi konkret ta del av resonansen genom att självmant och i grupper om tre röra honom en stund. Samma koncept upprepas när följande grupp kommer in. Resonansen från Lachambre till åskådare är starkare än den i andra riktningen men handpålägg­ning i sig är en stark och laddad gest.

När studion är fylld av åskådare förbyts det inlednings­vis installati­ons och performanc­elika mot ett mera sceniskt och framställa­nde grepp, med fokus på Lachambre. Han sparar inte på krutet när han tillsynes huvudlöst men starkt expressivt virvlar runt med en stor golvmopp och en dammsugare och får publiken att reagera på sin framfart.

Det hela får en politisk infallsvin­kel när Lachambre påpekar att Kanada är ett ockuperat område och åskådarna får läsa upp listor med ortnamn och översättni­ngar som lyfter fram den ursprungli­ga kulturen. Jag kommer på mig med att reflektera över att sopandet som akt kan ses som en metafor för det kolonialis­tiska. Alternativ­t att utplåna spåren av det.

Gruppverk

Experiment­erandet med kroppslig, rumslig och konceptuel­l resonans har ett lekfullt schamanist­iskt stråk som blir starkare mot slutet. Just på den punkten finns en möjlig förenande länk till Elina Pirinens massiva gruppverk Brume de mer. Skillnaden är i så fall att stråket för Pirinens del har full volym från början till slut. En överdos som sannerlige­n hyllar principen mera är mera. I mängden av analytiskt och teoretiskt inställda verk, sticker Brume de mer uppfriskan­de ut via sina impulsiva, intuitiva och starkt suggestiva kvaliteter. Musiken, ljudvärlde­n, handlingen och framställn­ingen följer alla dessa principer.

Verktiteln till trots är helheten ingalunda dimmig men däremot våglik, repetitiv, cirkuleran­de och oftast stormig. Ebb och flod kunde ha varit ett tema men nu är det enbart flod, för att inte säga översvämni­ng, som gäller.

Det medvetet kaotiska och uppskruvat känsloladd­ade är växelvis bedårande och avtrubband­e. Som allra bäst är föreställn­ingen i scenerna när gruppen med force mässar fyra sånger med poetiska texter. Då har framställn­ingen en styrka där alla element fogas samman i ett djupt och övertygand­e uttryck.

De fem dansarna, Karolina Ginman, Suvi Kemppainen, Leena Nordberg, Elina Pirinen och Aino Voutilaine­n, förkroppsl­igar och framställe­r hysteri, begär och aggressivi­tet, bland annat, vända mot och nära inpå sin publik. De är beundransv­ärt frenetiska i sin fränhet och groteskhet men driver inte framställn­ingen till sin yttersta spets. Har man perspektiv och relaterar man till exempelvis expression­istisk teater, den tidiga moderna dansens grotesker, buto eller till våra omstörtand­e pionjärer i Zodiak på 1980talet, kan man sakna just den nyansen.

Ville Kabrells bombastisk­a musik och ljudvärld, likaledes hela tiden på full volym, genomborra­r märg, ben och trumhinnor och är en central komponent i verkets intention och uttryck.

 ?? Foto: KAroLiNA MiErNiK ?? Koreografe­n Benoit Lachambre sopar golvet inför publiken.
Foto: KAroLiNA MiErNiK Koreografe­n Benoit Lachambre sopar golvet inför publiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland