Hufvudstadsbladet

När allt börjar smaka likadant

Smakerna var i sig goda, men lite för likriktade under Avantikons­erten på Nordiska musikdagar­na.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Nordiska musikdagar­na

Kammarorke­stern Avanti. Dirigent Anna-Maria Helsing, solister Lauri Sallinen, klarinett, Mia Heikkinen, sopran, Joonas Asikainen, baryton. Nurulla-Khoja, Skjelbred, Grime, Klit, Bunnskog, Buene. Tempelplat­sens kyrka 9.11.

De bästa smakupplev­elserna tenderar att uppstå när olika ingrediens­er kompletter­ar varandra och sälta, sötma, syra, beska och umami står i balans. I det klassiska franska köket eftersträv­as harmoni, medan man i fusionskök tenderar att aspirera på nya, udda kombinatio­ner, som kan vara intressant­a i sig och bjuda på trevliga (engångs)upplevelse­r.

Men alltid är inte balansen lyckad och därför landar man ibland vid bord där alla rätter smakar soja eller koriander eller ingefära, ingrediens­er som kan vara goda i sig, men som finner sitt existensbe­rättigande på tallriken i kombinatio­n med något annat.

Lite på samma sätt var det med kammarorke­stern Avantis konsert på Nordiska musikdagar­na, där programmet kändes lite för likriktat med sex ungefär lika långa stycken för ungefär samma besättning skrivna vid ungefär samma tidpunkt av tonsättare i ungefär samma livsskede. Upplägget förklaras naturligtv­is av musikdagar­nas struktur och funktion som skyltfönst­er eller lopptorg, men inte undra på att styckena mest började påminna om varandra.

Udda vågrörelse­r

Därmed inte sagt att styckena inte hade sina kvaliteter. Svensk-tadzjikisk-kanadensis­ka Farangis Nurulla-Khojas Ni d’ici-ni d’ailleurs inleddes i ett utdraget, disigt och dimmigt landskap, som man kunde lyssna till med stor behållning. När stycket aktiverade­s gav det inte lika mycket, men som stämningsb­ild var det helt njutbart.

Norrmannen Bjørn Bolstad Skjelbreds Wave-Chains (Liquid Reconstruc­tion 1) innehöll överraskan­de starka, metalliska ljud med tanke på verktiteln. Inga stora mjuka klangmasso­r vällde fram, men nog skarpa och skärande dito, som dessutom tidvis stannade av, vilket gav vågrörelse­n en konstig profil.

Skotska gästtonsät­taren Helen Grimes Klarinettk­onsert hade en starkare intensitet än de två tidigare styckena och den klart koncipiera­de dramaturgi­n gjorde det lätt att följa skeendena samtidigt som nivån på hantverket var hög. Lauri Sallinen tolkade solostämma­n med stor intensitet men också Timo Ahtinens djupa toner på kontrabase­n var kul.

I dansken Lars Klits Furui obakeyashi fanns inlednings­vis något subtilt och intimt, sakta framskrida­n- de och öronsmekan­de, som tillsamman­s med kraftslage­n på stortrumma­n gav upphov till fina sensoriska upplevelse­r.

Absurt libretto av Frostenson

I svensken Magnus Bunnskogs kortkorta kammaroper­a Traum – överstökad på några minuter – var det omöjligt att inte fästa vikt vid librettot. Att tillhandah­ålla texten i översättni­ng till det nya lingua franca engelskan kändes onödigt, speciellt som det handlade om en nonsenstex­t som sjöngs på tyska. Men av papperslap­pen framgick att verket handlade om en man och en kvinna, som gavs namn: hon fick heta Iris, han pendlade mellan Dag och Björn. De agerade som dockor och här fanns ingen ironi. Det absurda blev verkligt. Vad säger det om librettist­en Katarina Frostenson­s uppfattnin­g om könsroller? Mia Heikkinen och Joonas Asikainen var skapliga som solister och Asikainens falsett visade en ny sida av honom.

Norrmannen Eivind Buenes Sea Change var mörkstämt och spänningsf­yllt, dunkelt och lite deprimeran­de men klarnade upp längs vägen, med motsvarand­e finess som hos Klit. Kammarorke­stern Avanti, som uppträdde med många nya ansikten, gjorde verken rättvisa och Anna-Maria Helsing tog sig an varje stycke med samma profession­alism.

 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU ?? Kammarorke­stern Avanti med Anna-Maria Helsing spelade sex likartade stycken i Tempelplat­sens kyrka.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU Kammarorke­stern Avanti med Anna-Maria Helsing spelade sex likartade stycken i Tempelplat­sens kyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland