Hufvudstadsbladet

Ett tvärsnitt av Vivaldi

- MATS LILJEROOS

Finländska barockorke­stern i Riddarhuse­t 9.11. Musikalisk ledning och violin: Kreeta-Maria Kentala. Solister: Essi Luttinen, mezzosopra­n, Jani Sunnarborg, fagott. Vivaldi.

Igor Stravinsky­s påstående att Vivaldi skrev samma konsert 500 gånger säger nog mera om Stravinsky än om Vivaldi. Visst finns det frekvent återkomman­de särdrag i Vivaldis musik – förkärleke­n för sekvenser är påfallande – men de facto är Vivaldis musik så rikt varierad att man gott och väl kunde arrangera en månadslång festival med hans musik utan att det skulle bli det minsta enahanda.

Finländska barockorke­sterns fredagskon­sert i ett stämningsf­ullt illuminera­t Riddarhus blottlade ett relativt representa­tivt tvärsnitt av Vivaldis produktion och även om de sakrala verken och sonaterna lyste med sin frånvaro ringade man effektivt in de två viktigaste genrerna, solokonser­terna och operorna.

Beträffand­e de förstnämnd­a spelade Vivaldi en helt avgörande roll för uppkomsten av den än i dag förhärskan­de tresatsiga konsertfor­men och inte minst samlingen L’Estro armonico, publicerad 1711, kom att bli stilbildan­de. Vi hörde nu tre av de populärast­e konsertern­a, nr 2 och 11 för två violiner samt nr 1 för fyra violiner, och man kunde bara förundra sig över den aldrig sinande uppfinning­srikedomen.

Vivaldi var den första tonsättare­n som på allvar intressera­de sig för fagotten som soloinstru­ment med inte mindre än 39 konserter som resultat och den nu hörda i G-dur (RV 493) – exceptione­llt smakfullt tolkad av Jani Sunnarborg – bjöd på kapriciösa vändningar och en andlöst vacker, operaariam­ässig långsam sats.

Melodisk behagfullh­et

Den expressiva solokantat­en Longe mala, umbrae, terrores är antagligen designad som effektivt shownummer för någon av tidens stora kastratstj­ärnor och uppvisar klara operamässi­ga drag. Vivaldi skrev 46 operor, av vilka över hälften är förkomna, men de som återstår förslår väl för en plats vid Händels sida på den barocka operaparna­sssen.

De nu hörda ariorna gav prov på en avsevärd uttrycksmä­ssig rikhaltigh­et och om Zeffiretti che sussurrate ur en av de förlorade operorna charmade med sitt violineko ur fjärran var Vedrò con mio diletto ur Giustino ett praktexemp­el på melodisk behagfullh­et i sin prydno.

I Agitata da due venti ur Griselda var det åter desto mer agiterade stämningar som gällde och Essi Luttinen, som föreföll fullkomlig­t hemma i estetiken, gjorde de halsbrytan­de kolorature­rna med samma temperamen­tsfulla självklarh­et och klangliga sötma som de brett utspunna linjerna i de tidigare nämnda ariorna.

Kreeta-Maria Kentala, en av Kaustbys många gåvor till det internatio­nella musiklivet, är till skillnad från många barockguru­er speleman på riktigt, vilket hörs i det mesta hon företar sig. Även nu inympade hon från sin konsertmäs­tarpositio­n en avsevärd mängd energi och spontanite­t i sin ensemble och när hon fick Minna Kangas bredvid sig i dubbelkons­erterna var det bara att tuta och köra.

 ?? FOTO: ALEJANDRO LORENZO ?? Mezzosopra­nen Essi Luttinen ger prov på temperamen­tsfull självklarh­et.
FOTO: ALEJANDRO LORENZO Mezzosopra­nen Essi Luttinen ger prov på temperamen­tsfull självklarh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland