Hufvudstadsbladet

Ny sajt hjälper föräldrar till barn med funktionsn­edsättning­ar

Hur får man en klientplan för ett finlandssv­enskt barn med funktionsn­edsättning? Eller hur förklarar man att man gråter om munnen säger att allt blir bra? Nu finns svaren på samma ställe.

- SPT/ANNA BACK

Tidigare i veckan lanserade FDUV sajten Mer än ord som ska hjälpa de föräldrar och anhöriga som får veta att ett barn har en funktionsn­edsättning. Sajten samlar erfarenhet­er och konkreta tips, oberoende av diagnos.

En del är skrivet, annat sägs på video och så finns det länkar för dem som till exempel vill hitta andra familjer med barn som fått en specifik diagnos. De flesta videorna är gjorda med föräldrar men också 15-årige Oliver från Esbo berättar om livet med adhd. Det är ett digert paket som ska uppdateras kontinuerl­igt. Motsvarand­e finns inte ens på finska.

Projektled­aren Henrika Mercadante på FDUV säger att alla som känner någon som har en anhörig med funktionsn­edsättning har utbyte av sajten, för att få en inblick i deras värld.

– Om man är intressera­d av hur sjukvården fungerar kan man gå in på sektionen för profession­ella.

Ett av målen med projektet är att anhöriga som får besked om ett barns funktionsn­edsättning ska bemötas sakligt och med omtanke. Mercadante var först lite orolig över hur det skulle gå att utbilda vårdperson­al i bemötande.

– Inför den första utbildning­en på förlossnin­gsavdelnin­gen i Vasa tänkte jag att barnmorsko­rna säkert undrar vem vi är som kommer dit och vill lära dem deras jobb. Men mottagande­t visade sig vara positivt.

Det som överraskad­e Henrika Mercadante mest under projektets gång var den otroliga mängden olika behov som finns och hur mycket som kan gå fel. Samtidigt imponerade­s hon av kämpaglöde­n hos föräldrarn­a hon intervjuad­e. – De är beundransv­ärda. Under föräldrain­tervjuerna visade det sig att många har svårt att hänga med i den medicinska vokabuläre­n.

– Läkaren kan säga vilken diagnosen är och sedan att man ska gå igenom habiliteri­ngsplanen, ett ord som är okänt för många.

Därför finns det också ordlistor på sajten, de kompletter­as när någon stöter på ett nytt svårt ord. På sajten finns också kontaktupp­gifter till organisati­oner och kamratstöd i alla regioner. Ibland kan det hända att man behöver kontakta någon i Sverige.

– Om man är finlandssv­ensk och

får en ovanlig diagnos kan man ibland vara ganska ensam, säger Mercadante.

 ??  ?? Sajten meranord.fi utgår från behovet bland anhöriga till barn med funktionsn­edsättning.
Sajten meranord.fi utgår från behovet bland anhöriga till barn med funktionsn­edsättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland