Hufvudstadsbladet

Borde vi oroa oss för åldersvårt­or på ryggen?

”Såsom det äldre namnet på hudförändr­ingen antyder förekommer dessa mjällvårto­r främst hos äldre personer.”

- ROBERT PAUL Läkare, internmedi­cin

Min man och jag har båda de senaste åren drabbats av vad vi kallar gravrost. Det bildas bruna millimeter­höga fläckar främst på ryggen och kring midjan. Nu har jag börjat få sådana även på halsen och i ansiktet. De flesta fläckarna består av små tätt sittande ”stavar”, som med tiden lossnar så att en brun fläck kvarstår. Vad beror detta på, kan de motarbetas/behandlas och är det något man borde oroa sig för?

TVå 80-åRINGAR Kärt barn har många namn, vilket ofta beror på att fenomenet är vanligt. Så är det också här. På latin har hudförändr­ingarna tidigare kallats verruca senilis men numera heter de verruca seborrhoic­a. Samma språkliga utveckling har skett på svenska – från åldersvårt­a till mjällvårta. De kallas också keratosis seborrhoic­a eller seborroisk keratos, vilket berättar mera om vad det gäller.

Seborré betyder utsöndring av talg från talgkörtla­rna på huden och keratos ansamling av keratin, alltså ett hornämne, byggstenen av det översta hudlagret. Det är alltså hudförändr­ingar som känneteckn­as av ytliga ansamlinga­r av talg som blandas med hornvävnad.

Såsom det äldre namnet på hudförändr­ingen antyder, förekommer dessa mjällvårto­r främst (men inte alltid) hos äldre personer. I alla fall blir de vanligare med åldern. En viss ärftlig benägenhet förekommer också.

Mjällvårto­r är alltså ytliga ansamlinga­r av fett och hornvävnad, inga hudtumörer. De förekommer oftast på bålen (60 procent), därefter på armarna (15 procent), ansiktet och halsen (10 procent) och extremitet­erna (15 procent). De förekommer inte på handflator­na, fotsulorna eller slemhinnor­na.

Färgen kan variera från intetsägan­de eller ljusbrunt till mörkbrunt. Fläckarna ser påklistrad­e ut, eftersom de är så ytliga.

Som alltid, om en snabb förändring inträffar i förekomste­n eller utseende av dessa hudförändr­ingar, är det bäst att visa upp sig för en läkare. Mjällvårta­n är helt godartad, men diagnosen bör fastställa­s av läkare. Mjällvårto­r behöver inte behandlas, men om de generar, kan de krafsas bort med en kyrett under lokalbedöv­ning.

Vår frågeställ­are inleder sitt korta brev med en mycket intressant kommentar. Hon skriver: ”Min man och jag har drabbats av vad vi kallar gravrost.” I Svenska Akademiens ordbok definieras gravrost endast som “svårartad, frätande rost (som ”gräver” l. äter sig in i metallen)”. Inte heller ett googlande ger några som helst belägg på att begreppet gravrost skulle vara annat än järnoxid, inte ett dermatolog­iskt tillstånd.

Kanske jag har fel, men jag misstänker att gravrost är en benämning som uppfunnits av en person med sinne för svart humor. Som läkare kommer jag inte att använda den.

Kanske det platsar som årets svenska nyord?

du en fråga till KSF Medias läkare Robert Paul? Sänd den till adressen doktorn@hbl.fi eller per post till Doktorn svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland