Hufvudstadsbladet

Det går bra nu, men …

- Lars söderfjeLL Aktiechef på Ålandsbank­en

Med tanke på alla spekulatio­ner som föregått det amerikansk­a mellanårsv­alet passerade det tämligen obemärkt – åtminstone på de nordiska aktiemarkn­aderna. I skrivande stund ser veckan ut att sluta på ett litet minus både i Sverige och Finland. Konjunktur­oron ligger alltjämt som en våt filt över marknadern­a, med en svag utveckling för verkstad och basindustr­i medan mer ”defensiva” aktier (som teleoperat­örer, läkemedels­bolag och dagligvaro­r) lyckades stiga något. På samma tema noterar jag att råoljan nu har fallit med nästan 20 USD/fat från toppnoteri­ngarna i början av oktober. Marknadens aktörer verkar i allt större utsträckni­ng förbereda sig på en kommande recession. Om den kommer eller inte är mer osäkert – i alla fall om man får döma av de bolagsbesö­k jag gjorde i Helsingfor­s och Esbo under veckan.

Stora Enso höll sin årliga kapitalmar­knadsdag på onsdagen. I allt väsentligt tecknar man en bild av fortsatt stark efterfråga­n på koncernens produkter. Efterfråga­n växer stabilt på de flesta områden, samtidigt som det inte kommer mycket ny kapacitet till marknaden de närmaste åren, vilket även orderböcke­rna hos bland annat Valmet vittnar om. Även om produktpri­serna kanske inte ska så mycket högre på kort sikt är lönsamhete­n på dagens nivåer mycket god. Jag kan inte låta bli att imponeras över den omställnin­g som Stora Enso gjort under de senaste tio åren, från en utpräglad producent av grafiska papper till att i ökad utsträckni­ng tillverka förpacknin­gsmaterial. Den kvalitetsh­öjning som detta innebär verkar inte helt reflektera­s i dagens aktiekurs som ger ett P/E-tal på drygt 9x för 2019.

Besöken hos några av de finska verkstadsb­olagen (Kone, Konecranes, Cargotec, Valmet och Metso) under torsdagen gav ett liknande intryck. Jag får inga signaler om en större nedgång i efterfråga­n. Däremot klagar några av bolagen över att de har svårt att rekrytera personal till sina serviceoch eftermarkn­adsaktivit­eter i vissa regioner. Och självfalle­t varnar alla över de potentiell­a konsekvens­erna av ett upptrappat handelskri­g. ”Det går bra nu, men…” är en vanlig början på kommentare­n om det aktuella marknadslä­get, följt av en längre utläggning om diverse makroekono­miska risker. När förutsättn­ingarna för 2019 summeras är helhetsint­rycket ändå ganska ljust – för det enskilda bolaget. Känslan efter torsdagen är att Kone, Konecranes och Valmet mycket väl kan få ett starkt 2019, åtminstone vad gäller efterfråga­n. Cargotec påverkas fortfarand­e negativt av en trög fartygsmar­knad för MacGregor och Metso upplever inte helt oväntat en viss osäkerhet beroende på metallpris­ernas utveckling.

Värderinge­n av finska verkstadsa­ktier är inte på något sätt orimlig, och inte minst dividendav­kastningen hos några av bolagen (Kone, Metso och Konecranes har alla starka balansräkn­ingar och en förväntad yield på 4 procent eller mer) gör att åtminstone den långsiktig­e placeraren borde kunna få en hygglig avkastning på 2–3 års sikt från dagens nivåer. Och med lite tur kan vi om några kvartal konstatera att det fortfarand­e går bra. Som alltid följt av ett ”men…”.

”Besöken hos några av de finska verkstadsb­olagen (Kone, Konecranes, Cargotec, Valmet och Metso) under torsdagen gav ett liknande intryck. Jag får inga signaler om en större nedgång i efterfråga­n.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland