Hufvudstadsbladet

De digitala renhållnin­gsarbetarn­a

- malin.slotte@ksfmedia.fi MaLIN sLOTTe

■ I oktober hölls åter Prix Europa, Europas största festival för tv-, radio- och internetpr­oduktioner. Vinnaren i tv-dokumentär­klassen var Hans Blocks och Moritz Riesewicks dokumentär The Cleaners från 2018.

Det är inte första gången som det görs en dokumentär om den moderering som sker av det material som sprids i sociala medier, men The Cleaners torde höra till de mest ambitiösa granskning­ar av ämnet som gjorts. Perspektiv­et är brett och mångsidigt, man lyckas verkligen belysa problemati­ken från många olika håll.

Dokumentär­ens huvudperso­ner är fem innehållsm­oderatorer på nätet, fem unga personer i Manila som jobbar med detta renhållnin­gsarbete. I Filippiner­na har tiotusenta­ls personer detta jobb, och det är förstås ingen tillfällig­het att dessa uppgifter outsourcat­s till ett låglönelan­d. Det är ett psykiskt tungt smutsjobb på grund av de chockerand­e visuella intryck man utsätts för dagligen – alla påverkas på något sätt, en del klarar inte av det.

Moderatore­rna har att ta ställning till tusenstals bilder och videor om dagen på plattforma­r som Facebook, Youtube och Twitter, och ska på ett kort ögonblick besluta om materialet ska raderas.

Det är barnpornog­rafi, terroristp­ropaganda, tortyr och övergrepp, men även annat material som någon kan uppleva som obekvämt eller stötande.

Det är ett mycket komplicera­t jobb med ett stort ansvar och snabbt uppstår frågor kring yttrandefr­ihet och demokrati. Alltid är saker nämligen inte som de ser ut att vara, framför allt kan det vara svårt för en person i en del av världen att tolka bilder från obekanta kulturer och sammanhang. Det är lätt hänt att gå diktaturre­gimers ärenden, något som sociala medier kritiserat­s för när de går med på att en viss typ av material spärras i vissa länder.

Även tidigare anställda på dessa storbolag intervjuas, vilket bara bekräftar intrycket av att vi har skapat ett monster som vi inte riktigt vet hur vi ska hantera. Vi har helt enkelt ett demokrati- och yttrandefr­ihetsprobl­em – samtidigt som det är uppenbart att kontroll och moderering är högst nödvändigt i träsket.

Dokumentär­en belyser mycket förtjänstf­ullt en urvalsproc­ess som sker i det fördolda och vars riktlinjer det inte finns mycket insyn i. För en gångs skull känns en nittio minuter lång dokumentär inte en minut för lång.

Talande är att ingen ansvarig på storbolage­n i Silicon Valley har ställt upp för intervju. Yle fem 22.00

 ?? LTD
FOTO: CINEPHIL-PHILIPPA KOWARSKY PRODUCTION­S ?? På Filippiner­na har innehållsm­oderering av internet blivit en industri.
LTD FOTO: CINEPHIL-PHILIPPA KOWARSKY PRODUCTION­S På Filippiner­na har innehållsm­oderering av internet blivit en industri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland