Hufvudstadsbladet

Livsfarlig­t att vara barn

-

Unga flickor som blir gravida göms undan på institutio­ner. Nunnor tar spädbarn från deras mammor och adopterar bort dem. Andra spädbarn dör under oklara omständigh­eter och begravs om natten i en omärkt grav. En tragedi av stora mått har avslöjats på den katolska kyrkans hem för mödrar och barn på Irland. Henrietta Clayhills har träffat Peter Mulryan och Winifred O’Neill som har upplevt nunnornas grymhet på nära håll.

Att bli gravid utan att vara gift och att födas utanför äktenskape­t har betraktats som ett brott av den katolska kyrkan på Irland ännu på åttiotalet. Peter Mulryan och Winifred O’Neill har drabbats av straffet för det här brottet. Peter skiljdes från sin mamma och placerades i en fosterfami­lj, medan Winifred födde en son som togs ifrån henne genast efter förlossnin­gen.

Den fulla vidden av de katolska ordnarnas hantering av spädbarn och deras ogifta mammor har nu blivit känd i och med ett fynd i Tuam i västra Irland. Falska dödsattest­er, hundratals nedgrävda spädbarnsl­ik och tusentals olagliga adoptioner utomlands är en del av de hemlighete­r kyrkan fortfarand­e döljer.

I oktober beslöt den irländska regeringen att fynden i Tuam ska grävas upp och undersökas. En utredning pågår om de tiotals mödrahemme­n som verkade på Irland. yle Yle Vega 9.15, repris lördag 18.05

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland