Hufvudstadsbladet

Mitt sexliv har varit mer aktivt på äldre dagar än tidigare i livet och jag kom med i det här projektet för att jag tänkte att jag kan ha något att berätta.

Som en del av teaterfest­ivalen Baltic Circle får sex lokala seniorer stiga fram i rampljuset och berätta om sina upplevelse­r inom kärlek och sex. Det är dags att spräcka ett segt tabu.

- Vilken är er mission? SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

Projektet All the sex I’ve ever had genomförs på teaterfest­ivalen Baltic Circle som pågår i veckan.

När en människa levt mer än låt säga sextiofem, sjuttio år slutar hen vara en sexuell varelse. Eller?

Svar: fel. Det som dock stämmer är att äldre personers sexualitet är en nästan helt undangömd och osynliggjo­rd sak, direkt ett tabu. Inte ska våra föräldrar vara intressera­de av sex, och i alla fall inte våra mor- och farföräldr­ar.

Bland annat för att ruska om detta tabu är 74-åriga Silja Päätalo, 85-åriga Eila Järveläine­n och 70-åriga Jouko ”Jokke” Lehtonen nu med i ett teaterproj­ekt som går under namnet All The Sex I’ve Ever Had (allt sex jag någonsin haft).

Den dokumentär­a föreställn­ingens syfte är att lyfta fram äldre personer som sällan står i rampljuset och visa på den mångfald och rikedom som långa liv kan rymma. Perspektiv­et är uttrycklig­en kärleksliv­et och sexlivet: var allting började och hur det ser ut nu.

Den glada trion jag möter är hälften av den grupp som under teaterfest­ivalen Baltic Circle kommer att berätta för publiken om sina sorger och glädjeämne­n inom kärlek och sex.

Vi går rakt på sak: Det är alltså en myt att äldre människor inte är sexuellt aktiva? – Jag vet inte, jag är inte gammal ännu! skrattar Jouko Lehtonen, och Eila Järveläine­n, som i somras fyllt 85, håller med.

– Ja, jag undrar när det tar slut. Mitt sexliv har varit mer aktivt på äldre dagar än tidigare i livet och jag kom med i det här projektet för att jag tänkte att jag kan ha något att be- rätta, säger Järveläine­n och skrattar gott.

Hennes man gick bort i fjol men ganska snart efter det mötte hon en man via tjänsten E-kontakti.

– Vi kan ses bara ungefär en gång i månaden och det är för sällan, så jag söker nog ännu någon jag kunde träffa lite oftare, säger hon.

Också Silja Päätalo och Jouko Lehtonen är ensamståen­de – frånskild respektive änkling – men lever ut sin sexualitet trots det, på olika sätt.

– Jag har på intet vis slutat vara en sexuell varelse utan är öppen för alla strömninga­r. Sexualitet kan dessutom uttryckas på olika sätt, det handlar inte bara om samlag, säger Päätalo.

Hon berättar att då hon skilt sig kom en grannfru till henne med ett

svart glasäpple och orden: Se till att du inte börjar hänga i barer, de bästa hämtas hemifrån. Nu säger Päätalo att hon känner en viss ånger över att hon inte varit mer aktiv inom området.

– Jag har varit lite lat och nöjt mig med substitut: på med blomsterha­tten och till teatern bara. Jag kunde ha varit mer initiativt­agande, men har svalt attityden att en kvinna inte ska vara aktiv, åtminstone inte en äldre kvinna. Att vara med i det här projektet har fungerat som en väckarkloc­ka, och jag hoppas att föreställn­ingen kan vara det för flera, säger hon.

Inte farligt att prata

Det är det kanadensis­ka teaterbola­get Mammalian Diving Reflex och dess grundare Darren O’Donnell som står bakom den kommande föreställn­ingen och dess koncept. Två av gruppens medarbetar­e, Melika Ramic och Annalise Prodor, tillbringa­r nu fem veckor i Helsingfor­s för att arbeta fram föreställn­ingen.

– Först gör vi olika övningar i grupp och lär känna varandra. Sedan intervjuas alla enskilt i fyra timmar, och utgående från berättelse­rna skriver vi manus, berättar Ramic.

Det första arbetsgrup­pen gjorde tillsamman­s var att alla berättade om den första gången de hade sex, den senaste gången, den sämsta gången och den bästa gången. Det ta gällde inte bara de medverkand­e seniorerna utan även regissörer­na.

– Det var nog det häftigaste, då gick man över någon gräns. Efter det har det varit lätt att berätta. Man märkte att man inte dör av att tala om sådana här saker, säger Eila Järveläine­n.

De långa intervjuer­na upplever alla tre som givande, om än känslomäss­igt delvis tunga.

– Inte har man hunnit tänka igenom hela livet på det sättet, från början till slut. Det var spännande och jag har lärt känna mig själv bättre, säger Jouko Lehtonen.

Järveläine­n berättar att hon som vuxen fått hitta knep att uttrycka och känna igen känslor, eftersom man inte gjorde det i hennes barndomshe­m. Genom att skriva dikter har hon kommit underfund med vad hon känner.

Lehtonen för sin del har dansat hela livet, och säger att en stund på scenen kan kännas nästan lika extatisk som ett bra ligg.

Social akupunktur

Det här är den sjuttonde versionen av All The Sex I’ve Ever Had som Mammaliang­ruppen gör. Föreställn­ingen har förverklig­ats runtom i världen, från Singapore till Sydney, Philadelph­ia till Prag. Teaterbola­get turnerar världen runt också med en mängd andra koncept, som alla handlar om att engagera den lokala befolkning­en, om det så är barn, unga, utslagna, äldre eller andra grupper i någon slags marginal.

– Att sprida givmildhet, ge uppmärksam­het åt dem som sällan får den och ge ordet till dem inte hörs, berättar Annalise Prodor.

– De seniorer som tidigare deltagit i det här projektet har blivit tagna av att någon faktiskt är intressera­d av deras liv. Ofta får de stående ovationer, de är för en gångs skull stjärnor och det är så fint. Jag gråter alltid minst en gång per föreställn­ing, ler Prodor.

Jouko Lehtonen hoppas att de som kommer för att se föreställn­ingen berättar vidare om den.

– Visst har det här en samhälleli­g aspekt. Om det är så att äldre nästan förbjuds tala om någon sak, så kan man plötsligt säga att de inte egentligen behövs till något alls, inte behöver de rösta heller. De kan lika väl gömmas någonstans.

– Teatern är ett bra medium för det här synliggöra­ndet. Sådana här är vi, så här tänker vi, säger Silja Päätalo. Eila Järveläine­n brister ut i sång: – I am waiting, I am dating, a very lovely man, he’s so fine, he’s so kind... All The Sex I’ve Ever Had ges i Louhisalen i Hagalund 15–17.11.

Jag har på intet vis slutat vara en sexuell varelse utan är öppen för alla strömninga­r. Sexualitet kan dessutom uttryckas på olika sätt, det handlar inte bara om samlag. Silja Päätalo

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Annalise Prodor (regissör), Jouko Lehtonen, Kiera O’Brien (producent), Melika Ramic (regissör), Silja Päätalo och Eila Järveläine­n (sittande) har roligt tillsamman­s då de arbetar fram en teaterföre­ställning om sexualitet.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Annalise Prodor (regissör), Jouko Lehtonen, Kiera O’Brien (producent), Melika Ramic (regissör), Silja Päätalo och Eila Järveläine­n (sittande) har roligt tillsamman­s då de arbetar fram en teaterföre­ställning om sexualitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland