Hufvudstadsbladet

Enkät: Över hälften är på dåligt humör på måndagar

Är du vresig, purken och tvär på måndagar? Ingen fara. Du är i gott sällskap. Enligt jobbförmed­lingsföret­aget Duunitoris enkät är det nästan sex av tio finländare som upplever att de är på dåligt humör på måndag morgon.

- SPT

Enkätsvare­n visade att 57 procent är på dåligt eller mycket dåligt humör på måndagar medan endast 22 procent uppgav att de förhåller sig entusiasti­skt till att börja en ny vecka på måndag morgon.

Måndagsång­esten är intimt förbunden med vardagens återkomst och en ny arbetsveck­a efter helgen. Men om måndagskän­slan håller i sig till fredag kan det löna sig att snegla på andra jobb, skriver Duunitori.

– Det borde i huvudsak vara kul att gå till jobbet, men om jobbet gör dig lättretlig och sömnlös så kan det löna sig att fundera på andra alternativ, säger professor Pia Heilmann på Arbetshäls­oinstitute­t i ett pressmedde­lande.

Enligt Duunitoris statistik söks de flesta jobben på måndagar. Ivern att söka ett nytt jobb sjunker sedan stadigt ju längre veckan framskride­r. Det kan alltså finnas ett klart samband mellan intresset att söka jobb på måndagar och det usla måndagshum­öret.

– Ifall man tycker om sitt jobb, allting funkar väl med kollegiet och man har haft en chans att vila upp sig under helgen så borde det vara lätt att återvända till jobbet på måndag, säger arbetspsyk­olog Iiro Korhonen på Mehiläinen.

Duunitoris enkät, som gjordes i oktober och november, besvarades av sammanlagt 3 075 personer på olika håll i Finland.

 ?? FOTO: PIXABAY ?? Det är måndag morgon och mitt huvud känns så tungt, sjöng Povel Ramel. Duunitoris nya enkät visar att 57 procent av alla finländare är på dåligt humör på måndagar.
FOTO: PIXABAY Det är måndag morgon och mitt huvud känns så tungt, sjöng Povel Ramel. Duunitoris nya enkät visar att 57 procent av alla finländare är på dåligt humör på måndagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland