Hufvudstadsbladet

Skydd mot höjd ränta gör lånet dyrt för bankkunden

-

Eget sparande kan vara alternativ till räntetak, men kräver god disciplin

Förväntnin­gar på högre ränta har ökat lånekunder­nas intresse för bankernas ränteskydd. Och bankerna säljer dem mer än gärna, eftersom de är en bra inkomstkäl­la.

På till exempel tio års sikt kan kunden komma att betala tusentals euro enbart för ett skydd som det kan visa sig att man inte ens skulle ha behövt.

Finansinsp­ektionen förutsätte­r att lånekunder­na ska förbereda sig för högre ränta, men preciserar inte hur. Finansinsp­ektionens jurist Sanna Atrila nämner dock eget sparande som ett alternativ. Den som har bra disciplin kan bygga sitt eget skydd genom att spara ihop till en buffert. Om räntan inte stiger så högt som man har garderat sig för så har man pengar kvar.

●●Genom att Finland riktat en del utveckling­sbistånd till UNFPA har man bidragit till att köpa 3,3 miljarder kondomer, undvika 21 miljoner oönskade graviditet­er, finansiera 47000 barnmorsko­r i 39 länder och undvika 6 miljoner farliga aborter åren 2014–17.

●●Under samma period har 40 miljoner ungdomar fått tillgång till tjänster för reprodukti­v hälsa. Åren 2015–17 avskaffade­s könsstympn­ing i mer än 6700 samhällen.

●●Finland har basfinansi­erat UNFPA med 115 miljoner euro 2014–17. Beloppet motsvarar 9 procent av UNFPA:s basfinansi­ering och gör Finland till dess femte största basfinansi­är.

Källa: Finlands utveckling­spolitiska resultatra­pport 2018 (Utrikesmin­isteriet).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland