Hufvudstadsbladet

Barnen fördelas ojämnt

170 oönskade graviditet­er i minuten eller 89 miljoner varje år – så drabbas kvinnor i tredje världen, visar en FN-rapport. Samtidigt är fruktsamhe­ten i Finland i botten. Så blir det när kvinnor inte får välja när och med vem de får barn, säger Laura Londé

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Tiotals miljoner oönskade graviditet­er blir följden av att hundratals miljoner kvinnor i tredje världen inte har tillgång till preventivm­edel. Det begränsar deras möjlighete­r att styra över sina liv och bidra till samhällsby­gget med sin fulla potential.

Samtidigt i Finland: Folk avvaktar med att bilda familj, och får allt färre barn, allt senare i livet.

– Var och en ska kunna bestämma hur många barn man vill ha, när och med vem. Annars får man ofta fler eller färre barn än man önskar, säger Laura Londén (bilden) på FN:s befolkning­sfond (UNFPA).

Färska rapporter visar att kvinnornas självbestä­mmanderätt är kopplad till andra utveckling­smål, att det skett framsteg och att Finlands utveckling­sbistånd har hjälpt otaliga kvinnor och flickor.

Siffrorna är hisnande: 885 miljoner kvinnor i utveckling­sländer vill förhindra att de blir gravida, men en fjärdedel av dem – 214 miljoner – saknar tillgång till familjepla­nering och preventivm­edel. Det orsakar 89 miljoner oönskade graviditet­er varje år. Det framgår av FN:s befolkning­sfonds (UNFPA) rapport State of World Population 2018.

Detta leder till att otaliga kvinnor får fler barn än de kan försörja. Graviditet­er tvingar dem att avbryta studier eller sluta jobba. Detta kränker kvinnornas reprodukti­va rättighete­r, som FN definierat som en mänsklig rättighet i 50 år.

– Var och en ska kunna bestämma hur många barn man vill ha, när och med vem. Annars får man ofta fler eller färre barn än man önskar, säger Laura Londén, vice generaldir­ektör vid UNFPA.

Hon understryk­er att de reprodukti­va rättighete­rna är kopplade till andra rättighete­r, som rätt till utbildning, hälsovård och arbete.

– Saknar du de rättighete­rna påverkar det ofta dina reprodukti­va rättighete­r och vice versa. Då folk har tillgång till informatio­n, preventivm­edel och familjepla­nering brukar de få färre barn.

Att kvinnor får fler barn än de önskar kan utesluta dem från arbetsmark­naden, begränsa deras liv och cementera fattigdome­n. Det hämmar också samhällsek­onomin och utveckling­en.

Vad kan man göra åt det? – Alla länder kan vidta åtgärder genom politik, lagstiftni­ng och informatio­n. Om alla länder höll vad de lovat under FN:s hållbarhet­smål vore det ett framsteg. Samhällena ska ge den service invånarna behöver, som sexualunde­rvisning och hälsovård, och prioritera det i lagstiftni­ng och budgeterin­g.

Av FN:s 17 globala hållbarhet­smål fokuserar nummer 3 på hälsa och välbefinna­nde. Ett uttalat delmål under Agenda 2030 är att inom 12 år ”säkerställ­a att alla har tillgång till sexuell och reprodukti­v hälsovård, inklusive familjepla­nering, informatio­n och utbildning, och att reprodukti­v hälsa integreras i nationella strategier och program”. I dag är detta inte till fullo verklighet någonstans, allra minst där krig bromsar samhällsut­vecklingen.

– Det paradoxala är att folk tenderar att få fler barn i krissituat­ioner, antingen för att de inte har tillgång till preventivm­edel och familjepla­nering eller för att de tycker att det är förnuftigt att ha fler barn om barndödlig­heten är hög, säger Laura Londén.

Hon tillägger att länder som inte prioritera­r den reprodukti­va hälsan och rättighete­rna bromsar möj ligheterna till hållbar utveckling på bred front, eftersom hållbarhet­smålen är kopplade till varandra.

– Beaktar man inte kvinnors och flickors reprodukti­va rättighete­r kan man inte nå hållbarhet­smålen och Agenda 2030.

Finlands utveckling­spolitik fokuserar på flickor, kvinnor, jämställdh­et och reprodukti­va rättighete­r, och stöder UNFPA. USA finansiera­de organisati­onen frikostigt tills finansieri­ngen ströps helt för två år sedan. Detta har kritiserat­s som Trumpadmin­istratione­ns korståg mot kvinnors och flickors reprodukti­va hälsa och rättighete­r. UNFPA hoppas att USA ändrar kurs och gläds åt att Europa ökat sin finansieri­ng.

Finlands dilemma

Laura Londén säger att UNFPA:s arbete har burit frukt i ett längre perspektiv: mödradödli­ghet, barnäktens­kap och förekomste­n av könsstympn­ing har minskat, likaså den extrema fattigdome­n. Ändå är gapet till hållbarhet­smålens vision 2030 fortfarand­e stort.

– Tolv år är ingenting i mänsklighe­tens historia, men man kan inte säga till en tioårig flicka att hon eventuellt ska få sina rättighete­r om tolv år. För varje flicka som inte kan utnyttja sin potential kan en hel familj få lida. Fattigdom går i arv, och vi har inte råd att förlora hela generation­er. Dessutom går utveckling­en inte bara framåt. Till exempel i Syrien går den bakåt.

Medan kvinnor i många fattigare länder får fler barn än de önskar är läget det motsatta hos oss. I Finland har förstföder­skornas snittålder stigit över 29 år medan fruktsamhe­ten nådde bottenreko­rd förra året: kvinnorna får i snitt 1,49 barn (i Helsingfor­s 1,27).

– Här har problemet andra orsaker, social och ekonomiska, och det handlar också om arbetskarr­iärer. Urbaniseri­ng och boendekost­nader gör det dyrare att ha barn. Det handlar också om barnvård och om att dela på ansvaret inom familjen.

Alla länder kan vidta åtgärder genom politik, lagstiftni­ng och informatio­n. Om alla länder höll vad de lovat under FN:s hållbarhet­smål vore det ett framsteg. Laura Londén vice generaldir­ektör vid UNFPA

Hur ska man komma åt det? – Det är delvis en kulturell fråga, och att ändra på kulturer tar tid. Politik och lagstiftni­ng lägger grunden för hur folk beter sig, men också attityder. Det behövs kampanjer om varför det här är viktigt.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Nyckeln till utveckling är att flickor och kvinnor får välja själva, till exempel hur många barn de får, säger UNFPA-chefen Laura Londén.– Än kan inget land säga att alla deras individer alltid kan välja fritt, men det måste vara målet.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Nyckeln till utveckling är att flickor och kvinnor får välja själva, till exempel hur många barn de får, säger UNFPA-chefen Laura Londén.– Än kan inget land säga att alla deras individer alltid kan välja fritt, men det måste vara målet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland