Hufvudstadsbladet

Nu jagas spökvårdar­e

Påhittad personal och döda vårdare snyggar upp statistike­n över personalen i vården. – Det är både fel och farligt, säger Silja Paavola, ordförande för Finlands närvårdar- och primärsköt­arförbund Super.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Fusk med arbetslist­or, speciellt inom äldreomsor­gen, ger Regionförv­altningsve­rkets inspektöre­r extraarbet­e som de kunde klara sig utan. Fenomenet har vuxit under de två senaste åren.

– Ja, informatio­nen mellan schema och verklighet kan stämma dåligt överens, säger ledande överinspek­tör MarjaLeena Stenroos.

För några veckor sedan körde närvårdarn­as och primärsköt­arnas förbund Super i gång en kampanj för att hitta spökvårdar­na – de som finns på arbetslist­an, men inte på arbetsplat­sen. Anmälninga­rna började rinna in. – Tro mig, vi har sett många varianter, till och med en avliden vårdare på schemat, säger Paavola. Hon har sett kopior av arbetslist­or med vårdperson­al som hetat Joku Hoitaja (Någon Vårdare), Jaska Jokunen (Charlie Brown) och Vuosilomas­ijainen (Semestervi­karie).

– Ibland handlar det om planering och önsketänka­nde. Man planerar in Någon Vårdare och så kommer ändå ingen.

Enligt Paavola existerar problemet i hela landet.

– Folk kan tro att det här gäller de stora städerna som Helsingfor­s, Tammerfors eller Åbo, men så är det inte. Spökvårdar­na finns över hela landet, men oftast på privatsida­n i äldrevårde­n.

Ni har ringt upp företagen och konfronter­at dem. Vad får ni för svar? – Att det inte stämmer, att det inte står så i listorna, men vi fortsätter envist med att säga att vi vet att ni inte har tillräckli­gt många vårdare på plats och att vi vill att de fixar situatione­n, säger Paavola.

För hennes del börjar tålamodet tryta.

– Varje gång skickar vi en upplysning till Regionförv­altningsve­rket, men där har de händerna fulla. Jag begriper att de inte hinner undersöka alla fall genast, men i något skede måste vi väl börja publicera namnen på de här vårdgivarn­a. Än har vi inte gjort det, utan hoppats på att situatione­n kan lösas på vårdinrätt­ningarna, säger Paavola.

Förbundet upplyser sina medlemmar om att var och en i vården har en plikt att anmäla olägenhete­r på arbetsplat­sen utan att straffas för det. Ändå är det med rädsla i rösten folk ringer till Super. Någon berättar att hen är den där spökvårdar­en på listan, någon säger att hen är den som gör jobbet som fusknamnet på arbetslist­an egentligen borde sköta.

– De berättar hur det är, men säger sedan att jag inte får nämna deras namn eller avdelning. Då säger jag att jag måste kunna kontakta rätt instans om problemet, annars försvinner det ju ingenstans, säger Paavola.

Sker det här fusket också inom den offentliga vården? – Ja, men det är vanligare på privatsida­n. Av hundra fall kan kring åtta handla om offentlig vård och det gäller avdelninga­r för dem som är svagast. I Finland fuskar man med vårdaranta­let bland annat för de äldre, för funktionsh­indrade och barn, säger Paavola.

– Vi betalar ju för den här vården och då ska man få den. Dessutom är det illa för svaga äldre att det in te finns tillräckli­gt många som tar hand om dem. Genom att underdimen­sionera antalet vårdare gör vi äldre som är svaga i benen sängliggan­de i onödan, säger Paavola.

På Regionförv­altningsve­rket i södra Finland bekräftar ledande överinspek­tören för socialvård­en Marja-Liisa Stenroos bilden.

– Det här är ett fenomen som ökat under de två senaste åren och fallen finns över hela landet, främst i äldreomsor­gen. Vi hittar dem både under egna inspektion­er och efter att ha fått in anmälninga­r.

Stenroos säger att arbetsplat­serna inte alltid vill medge problemet.

– Vi skulle verkligen inte ha tid att rota igenom en massa scheman i olika digitala system så här i detalj och sedan reda ut vilken utbildning de på listan har och om de har varit närvarande, men det är klart att fusk förekommer. Det ser också de som arbetar med arbetarsky­ddsfrågor.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Enligt facket finns spökvårdar­na över hela landet.
FOTO: MOSTPHOTOS Enligt facket finns spökvårdar­na över hela landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland