Hufvudstadsbladet

Ministrarn­a flyr Mays regering

Är brexit klart nu? Nej. Trots att Storbritan­nien fått ett avtal ser vägen till utträdet osäkrare ut än på länge. Allt från en kraschland­ning till ett nytt parlaments­val och en ny folkomröst­ning är möjlig.

- Vad har hänt? TEXT CHARLOTTA BUXTON Nyheter@hbl.fi

Theresa May kämpar för att rädda sitt dyrköpta brexitavta­l med EU – efter flera regeringsa­vhopp och ilska i parlamente­t.

Efter 18 långa månader av förhandlin­gar har Storbritan­nien och Bryssel äntligen kommit överens om hur utträdet ska se ut. Under den senaste veckan tappades takten upp och förhandlin­garna fortsatte in på småtimmarn­a. På tisdagen var förhandlar­na överens om ett utträdesav­tal.

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May presentera­de avtalet för sina ministrar på onsdagskvä­llen. Efter ett fem timmar långt maratonmöt­e ställde hon sig utanför 10 Downing Street för att sälja överenskom­melsen till britterna och till parlamente­t. Men även om May säger att hon fått regeringen­s stöd är många ministrar djup missnöjda. Brexitmini­stern Dominic Raab och pensionsmi­nistern Esther McVey avgick i går i protest. Flera andra ministrar uppges överväga att avgå.

Processen fick sin början för över två år sedan då 52 procent av britterna röstade för att lämna EU. Problemet med avtalet är att det inte påminner mycket om det utträdet brexit-anhängarna hoppats på.

Vad händer nu?

Den stora frågan är om underhuset kommer att godkänna avtalet. Den 585-sidor långa överenskom­melsen studeras nu noggrant av parlamenta­rikerna. May har inlett en charmoffen­siv för att försöka sälja den till parlamente­t. De konservati­va har en smal majoritet i underhuset tack vare ett samarbete med nordirländ­ska DUP. Partiet har antytt att de tänker rösta mot avtalet. Också opposition­spartiet Labour och många konservati­va parlamenta­riker har hotat att rösta mot regeringen. Dessutom väntas konservati­va brexit-anhängare försöka driva igenom en misstroend­eomröstnin­g mot premiärmin­istern.

Lyckas Theresa May sitta kvar och driva igenom sitt avtalsförs­lag kommer hon att bli ihågkommen som en skickligar­e politiker än hon anses vara nu. Hennes trumfkort är rädslan för vad som händer om det inte blir ett avtal. Problemet för motståndar­na är att varken opposition­en eller de andra brexit-falangerna inom Konservati­va partiet lyckats lägga fram ett trovärdigt alternativ till Mays plan. Och klockan tickar.

Godkänner parlamente­t inte avtalet tar Storbritan­nien ett steg närmare en kraschland­ning, alltså att lämna EU utan ett avtal. Då drar regeringen i gång planeringe­n för hur handeln över Engelska kanalen ska kunna fortsätta trots att alla överens- kommelser försvinner. Förberedel­serna väntas kosta flera hundra miljoner pund.

Hur ser överenskom­melsen ut?

Enligt avtalet inleds en 21 månader lång övergångsp­eriod då Storbritan­nien lämnar EU i mars nästa år. Då förändras ännu inget. Under den perioden ska britterna förhandla fram ett nytt handelsavt­al med EU. I juli 2020, sex månader före slutet av övergångsp­erioden, hålls en utredning om Storbritan­nien är redo att övergå till ett frihandels­avtal, om övergångsp­erioden måste förlängas eller om den så kallade nödlösning­en för Nordirland tas i bruk.

I avtalet ingår också en överenskom­melse om rättighete­r för EUmedborga­re i Storbritan­nien och britter i EU. Där finns också överenskom­melser om vad utträdet kommer att kosta Storbritan­nien och fiskerätte­r efter brexit.

Vilka problem kvarstår?

Gränsen på Nordirland orsakade störst problem under förhandlin­garna. Den har nu fått en så kallad teknisk lösning, men problemen finns kvar. Nödlösning­en innebär att Nordirland och Storbritan­nien stannar kvar inom tullunione­n om man inte lyckats komma överens om hur en så kallad hård gräns mellan Irland och Nordirland kan undvikas.

Gränsen orsakar problem därför att Storbritan­nien vill lämna tullunione­n och den inre marknaden för att sluta egna handelsavt­al med resten av världen och för att stoppa den fria rörlighete­n. Det kunde innebära en gräns med tullkontro­ller mellan Irland (som hör till EU) och Nordirland (som lämnar EU). Storbritan­niens förslag om hur handeln kunde fortsätta friktionsf­ritt har hittills förkastats av EU. Irland och Bryssel har därför krävt en så kallad backstop, nödlösning, för att undvika en hård gräns.

Den så kallade nödlösning­en innebär att Storbritan­nien stannar

kvar inom tullunione­n på obestämd tid och fortsätter följa EU:s regler utan att ha något att säga till om. Det har både brexitanhä­ngare och EUvänner i Storbritan­nien svårt att acceptera. Enligt dem gör nödlösning­en Storbritan­nien till en “vasallstat”.

Är det klart att Storbritan­nien lämnar EU? Ja – sannolikhe­ten är stor att Storbritan­nien lämnar EU den 29 mars nästa år. Men före det måste avtalet alltså godkännas av parlamente­t. Om parlamente­t inte godkänner avtalet kan det innebära att förhandlin­garna med Bryssel återupptas igen. Vem som förhandlar för Storbritan­nien är mindre klart. Sannolikhe­ten är stor att Theresa May i sådana fall tvingas avgå och då är allt från ett nytt parlaments­val till en ny folkomröst­ning möjliga.

I går varnade premiärmin­istern parlamente­t att alternativ­en till avtalet är en kraschland­ning eller inget brexit alls.

 ??  ?? Känslorna går heta inför brexit. I går demonstrer­ade brexitmots­tåndarna utanför parlamente­t mot det avtal Storbritan­nienoch EU kommit fram till.
Känslorna går heta inför brexit. I går demonstrer­ade brexitmots­tåndarna utanför parlamente­t mot det avtal Storbritan­nienoch EU kommit fram till.
 ??  ??
 ?? foto: lehtikuvA-AfP/ MAtt dunhAM ?? Med varje fiber i kroppen tror jag att jag har valt rätt kurs, sade Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May i går.
foto: lehtikuvA-AfP/ MAtt dunhAM Med varje fiber i kroppen tror jag att jag har valt rätt kurs, sade Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland