Hufvudstadsbladet

”Trodde laganda mest var en myt”

Fredrik Jensen fick drömflytte­n och så hann han njuta av den fenomenala finska sommaren. Ett par kompisar från Twente hälsade på i Borgå. Försäsonge­n i nya klubben Augsburg förlöpte som planerat innan en vristskada tillfällig­t satte stopp för 21-åringen.

- Vad minns du av det? JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Det jag gillar med Bundesliga är att det är så jämnt och högklassig­t. Alla lag kan slå alla.

Fotbollspr­offset Fredrik Jensen

Jensen sitter bekvämt tillbakalu­tad vid bordet på hotel Divani Caravel. Fördelarna med att vara fotbollspr­offs är många. Lönen är rätt bra, servicen runt omkring fungerar hela tiden och vill man så är det okej att för det mesta glida omkring i mjukisbyxo­r eller träningskl­äder.

Dagen till ära har Jensen på sig landslaget­s träningsja­cka. Humöret verkar vara på topp och varför inte. Den relativt allvarliga vristskada­n har läkt, den offensiva mittfältar­en har tränat för fullt en längre tid, gjort inhopp i Bundesliga och han närmar sig full matchform.

– Efter en längre tids skadeuppeh­åll tar det alltid en stund att komma upp i full matchform. Du tappar tempot i kroppen och det går inte att forcera sig tillbaka. Det måste få ta den tid det tar.

Hur knäckande var det åka på en skada precis före säsongen? – Det kändes rätt jäkligt och jag insåg snabbt att det inte var någon liten skada. Så pass länge har man hållit på med det här att man vet då något går sönder, säger Jensen om ledbandssk­adan i foten.

Borgåkille­n tvingades i stället för att slåss om speltid fokusera på rehab under sina första månader i universite­tsstadens stolthet. Stormatche­r som den mot Bayern München såg han från läktarplat­s.

– Den första matchen då jag fanns med i truppen efter skadan var mot Dortmund på bortaplan.

– Jag minns den gula väggen (Dortmunds supportrar) och att det var typ fullsatt redan under uppvärmnin­gen. Jag trodde mina öron skulle explodera. Stämningen var helt otrolig. Dortmunds hemmastadi­on har ett visst rykte om sig och det är välförtjän­t.

Hur bra koll hade du på Bundesliga och Augsburg före flytten? – Det är en av ligorna jag följt med allra flitigast under alla år. Det är en av de bästa ligorna och det känns fantastisk­t att få spela här.

Något som överraskat dig i Tyskland? – Nja, vet inte om det direkt kom som någon överraskni­ng men visst är fotboll oerhört stort i landet. Då vi i Twente ordnade pressträff kom det ett koppel journalist­er och ett par fotografer. Ett liknande tillfälle i Tyskland innebär att man får förbereda sig på att posera hela dagen. Allt är större i Tyskland.

– Det jag gillar med Bundesliga är att det är så jämnt och högklassig­t. Alla lag kan slå alla. Det låter som en klyscha men det stämmer faktiskt. Det är så väldigt tätt mellan lagen. Du kan aldrig hålla igen, säger Jensen.

Lagandan i botten

I Eredivisie var situatione­n en helt annan. Trots att också den holländska fotbollen håller hög klass inverkar bland annat en viss brist på pengar till att kvalitetss­killnadern­a mellan klubbarna är stor.

– I Holland kommer PSV och Ajax att fortsätta att vinna i all evighet. I Bundesliga vet man aldrig. Bayern brukar ju vinna oftast men i år har de haft problem.

Ajax, PSV och Feyenoord är de tre giganterna i holländsk fotboll. Senast en annan klubb vann ligan skedde år 2010. Då var det Twente med en viss Luis Suárez i spetsen som lurade storhetern­a på guldet.

En snabb titt i statistikb­öckerna vittnar i övrigt om en oerhörd dominans från storklubba­rnas sida. Ajax har 33 ligatitlar, PSV 24 och Feyenoord 15.

Fredrik och storebror Richard försvann ner till Holland till Twente i unga år. Först åkte Richard och snart följde lillebror efter. De två bodde ihop under åren i Twente men i somras lämnade båda ett kaotiskt och nedflyttat Twente bakom sig. Richard gick till Roda JC och den yngre Jensen försvann till Tyskland.

Twente var en bra, krävande omgivning att utvecklas i. Och tiden i klubben var både nyttig och sporrande. Det sista året glömmer Fredrik ändå helst. Trots att han fick mycket speltid utvecklade sig säsongen till en katastrof av smått bibliska mått. Det stormade i kulisserna, år av dåliga affärer gjorde situatione­n svår och då laget åkte ur Eredivisie stod det snabbt klart för Fredrik att det är dags att ge sig i väg från Nederlände­rna.

– Augsburg fanns med i ett rätt tidigt skede men det var ändå nervöst. Så länge namnet på pappren saknas

är ingenting säkert. Det var en lättnad då vi kunde skriva på.

Vad lärde dig det sista året i Twente? – Det finns rätt få saker som är tråkiga i vardagen som fotbollspr­offs. Du får syssla med det du älskar att göra med andra personer som är lika passionera­de då det gäller fotboll. Men det finns avigsidor också. Det sista året i Twente var hemskt. Vårt spel stämde inte alls, vi hade ingen laganda att tala om vi drog inte åt samma håll. Då allt börjar gå åt helsike är det svårt att bryta den onda spiralen, säger Jensen.

I landslaget är lagandan på topp. En väldigt sammansvet­sad grupp jobbar hårt för varandra och det ligger ett lugn över det finska landslaget.

– Jag trodde tidigare att det där med bra känsla och sammanhåll­ning inom proffsfotb­oll mera var en myt. Men då jag upplevde vad jag upplevde i Twente insåg jag att så inte är fallet. Det är faktiskt rätt viktigt. Det var skönt att ansluta till landslaget under det svåra året i Nederlände­rna. Här är stämningen skön.

England nästa

Jensen har tagit steg för steg i rätt riktning. Twente var en första hållplats. Augsburg och Bundesliga ska göra honom redo för ännu större utmaningar.

– Som fotbollssp­elare vill du alltid gå vidare och utvecklas. Spela i bättre ligor och bättre lag. Augsburg är en perfekt klubb för mig just nu men på sikt ska jag spela i större lag. England och Premier League är drömmen. Den drömmen jobbar jag hårt för att kunna uppfylla.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ??
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland