Hufvudstadsbladet

Brexitavta­let är klart, men framtiden oklar

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

Avtalsutka­stet om brexit är klart. Nu är det de politiska krafterna i Storbritan­nien som fäller avgörandet. Utgången är oviss.

Premiärmin­ister Theresa May kallade det nästan 600 sidor långa avtalet som reglerar Storbritan­niens utträde ur EU ”det bästa avtalet som står till buds”. Det viktigaste med avtalet är att det verkligen kom till stånd. Förhandlin­garna för att komma så här långt har varit svåra och snåriga, många tidsramar har överskridi­ts, och många förhandsvi­llkor har satts ur spel.

De största svårighete­rna har funnits på den brittiska sidan. Brexitföre­språkarna använde orealistis­ka och till och med totalt grundlösa argument i kampanjen inför folkomröst­ningen 2016. Illusioner­na om hur lätt det skulle vara att lämna EU och vilken ljus framtid Storbritan­nien skulle gå till mötes gjorde att Theresa May ställde strikta förhandsvi­llkor.

De villkoren har den brittiska regeringen fått ge avkall på ett efter ett.

Theresa May såg inte ut som någon segrare när hon efter fem timmars förhandlin­gar kunde meddela att hennes regering hade ställt sig bakom avtalet. EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier var också dämpad när han samma kväll kommentera­de avtalet i Bryssel.

Barnier hade i och för sig mycket mera att vara nöjd över än Theresa May.

EU:s allvarliga­ste farhåga efter brexitomrö­stningen var att Storbritan­niens utträde skulle följas av andra. En annan farhåga var att EU inte skulle kunna uppträda enigt under förhandlin­gsprocesse­n, att enskilda länder skulle se till sina egna intressen och inte följa den linje man gemensamt hade kommit överens om.

Ingendera farhågan besannades. EU var enigt, och höll stenhårt fast vid den viktigaste principen, att man inte kan ha medlemskap­ets fördelar utan att dela förpliktel­serna.

Barnier var också tydlig med en annan viktig princip, i själva verket en version av Theresa Mays slogan ”brexit betyder brexit”. När Storbritan­nien lämnar EU är man ett tredje land, en icke-medlem. Det finns ingen särskild kategori för tidigare medlemmar. Också det ett budskap till regeringar som överväger att gå i britternas spår.

Theresa Mays lätt uppgivna framträdan­de på onsdagskvä­llen på trappan till premiärmin­isterns residens 10 Downing Street antydde att hon var väl medveten om de svårighete­r som nu väntade. De realiserad­es genast på torsdagsmo­rgonen, då fyra av hennes ministrar avgick. Den allvarliga­ste förlusten för May är brexitmini­stern Dominic Raab, som efterträdd­e David Davis som avgick i somras.

Raab följdes snabbt av tre andra ministrar, och det är inte uteslutet att det kan bli fler avhopp.

Brexitproc­essen har nu nått det mest avgörande skedet. Från början var brexit en inrikespol­itisk tvistefråg­a i Storbritan­nien, och som en sådan ska den också avgöras.

Att Dominic Raab avgick var inte bara en förlust för Mays regering. Avgången visade att inte ens Theresa Mays innersta krets kan godkänna brexitavta­let. Raab tog fasta på att avtalet som stadgar att Nordirland under alla omständigh­eter ska omfattas av EU:s handelspri­nciper hotar Storbritan­niens enhet. Dessutom anser han att överenskom­melsen om att Storbritan­nien inte ensidigt kan säga upp den här principen inskränker landets suveränite­t.

Här handlar det om brexits kärna: Storbritan­nien vill lämna EU för att den knappa majoritet som röstade för utträdet ansåg att medlemskap­et är en begränsnin­g av landets självständ­ighet. Raabs analys är nu ett starkt argument för dem som vill fälla hela avtalet.

Risken – eller möjlighete­n, beroende på synvinkel – att avtalet fälls i parlamente­t har ökat.

Paradoxalt nog har ett avtal som ska minimera de negativa konsekvens­erna av brexit lett till att sannolikhe­ten för att det trots allt slutar med att Storbritan­nien lämnar EU utan något avtal alls är större än tidigare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland