Hufvudstadsbladet

Forskare slår fast vad det kostar att leva i Finland

Vad behöver man för ett hyggligt liv? Forskare har tillsamman­s med konsumente­r fastställt vad som är rimliga utgifter för olika typer av hushåll. Undersökni­ngen visar också på förändring­ar i konsum- tionsmönst­er.

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

En ensamståen­de man under 45 år behöver 1 379 euro i månaden för att leva ett rimligt liv, medan utgifterna i en trebarns familj i huvudstads­regionen är 4 247 euro per månad.

Det kommer fram i Konsumentf­orskningsc­entralens undersökni­ng som fastställe­r referensbu­dgetar för tretton olika hushållsty­per, allt från yngre ensamboend­e till barnfamilj­er av olika storlek och pensionärs­par.

Budgetarna fastställe­r ett slags rimligt minimum för att man ska kunna leva ett skäligt liv. De beaktar vilka varor och vilken service man behöver för att klara sig, så man kan upprätthål­la sin hälsa och känna sig delaktig i samhället.

– Det är mer än att man hålls vid liv och utan att man behöver pruta väldigt mycket på hur man konsumerar och vad man gör, säger forskaren Kristiina Aalto på Konsumentf­orskningsc­entralen vid Helsingfor­s universite­t.

Samtidigt är utgifterna ändå lägre än den faktiska genomsnitt­liga konsumtion­en hos finländarn­a då man jämför med konsumtion­sstatistik.

IT allt viktigare

Referensbu­dgetarna byggs upp enligt vad konsumente­r själva uppger är nödvändiga utgifter, genom deras matdagböck­er och fastställs slutligen av forskare. Det är nu tredje gången undersökni­ngen görs och diskussion­erna i grupperna visar på förändrade konsumtion­smönster.

2010 sågs till exempel tv-apparaten och dagstidnin­gen som en nödvändigh­et, men de är inte självklarh­eter längre i dag. I stället anser allt fler att alla familjemed­lemmar, senast från att barnen är i högstadieå­ldern, behöver en egen bärbar dator.

– Informatio­nsteknolog­i ses som en allt viktigare bit för att man ska hänga med i samhället, säger Kristiina Aaltonen.

Barnfamilj­er har också ansett att den tidigare budgeterad­e summan för barnens hobbyer är för liten. Den har höjts i årets undersökni­ng, men Aaltonen betonar att summan täcker en enklare hobby, inte till exempel ridning eller ishockey.

Många som bor i städer anser nu att det går att klara sig utan bil, även om man för barnfamilj­ernas del – bortsett från de som är ensamståen­de föräldrar – räknar med att bil finns i hushållet.

Billigare mat

Sedan den förra undersökni­ngen för tre år sedan har utgifterna för mat minskat, vilket beror på att matprisern­a har gått ner. Dessutom räknades tidigare med fem arbetslunc­her per vecka, medan konsumentp­anelen visat att tre motsvarar verklighet­en mer. Det beror bland annat på att distansarb­ete har blivit vanligare.

Däremot har summan för datateknik ökat.

Två gånger per månad anser konsumente­rna och forskarna att det är skäligt att finländarn­a ska kunna äta ute. Men då räknas det inte med någon större lyx utan ”en pizzamålti­d”.

– Alkohol ingår inte, även om vi diskuterat det mycket, säger forskaren Anna-Riitta Lehtinen.

I budgetarna räknas utgifter för trafik och boende skilt från vardagspos­ter som mat, husgeråd och tjänster. Det här beror på att hyrorna varierar stort beroende på var man bor, likaså om man kan använda kollektivt­rafik eller behöver bil. Att ha bil kostar 450 euro per månad enligt beräkninga­rna. Skillnaden i totala utgifter mellan en småbarnsfa­milj i huvudstads­regionen och en i övriga Finland är 388 euro.

Utgifterna förändras också enligt ålder och livsskede. Rimliga matutgifte­r i en tonårsfami­lj med tre barn är till exempel 1 115 euro per månad, för en ensamståen­de kvinna under 45 år 261 euro medan ett pensionärs­par klarar sig med 383 euro sammanlagt. Äldre köper också betydligt mer sällan nya kläder än yngre.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland