Hufvudstadsbladet

Taxibolag om taxireform­en: Ta modell av Sverige

Finländarn­as förtroende för taxiverksa­mheten har minskat drastiskt. Avreglerin­gen av branschen misslyckad­es på flera punkter, säger en taxibolags­direktör.

- SPT/ARI SUNDBERG

Finländarn­a har stor tillit till taxichauff­örernas kompetens och uppskattar deras service, men förtroende­t för taxisektor­ns funktionsd­uglighet har minskat med 43 procent på kort tid.

Det visar Finlands taxiförbun­ds årliga serviceund­ersökning som publicerad­es på onsdagen.

– Det kan ha att göra med att kunderna blivit förbryllad­e över förändring­arna, säger Katja Saks, organisati­onschef vid taxiförbun­det.

Den tidigare hårt reglerade taxibransc­hen släpptes fri i juni. Saksa säger att många kände till att en reform var på gång, men vad det innebar i praktiken kan ha varit obekant för en stor majoritet.

Enligt undersökni­ngen anser 44 procent av finländarn­a att reformen misslyckad­es.

Att taxireform­en misslyckat­s på många sätt intygar Juha Pentikäine­n, vd för bolaget Lähitaksi i Helsingfor­s.

Den nya situatione­n har skapat

När taxin inte längre behöver ha en taxameter skapas utrymme för en ny form av grå ekonomi. Juha Pentikäine­n vd för Lähitaksi

besvär inte minst i landets glest befolkade delar.

– När taxiföreta­garna inte längre har någon plikt att upprätthål­la verksamhet inom ett visst område söker de sig dit där det finns bäst möjlighet till förtjänst, alltså till centralort­erna, säger Pentikäine­n.

Det har bland annat gjort att det blivit svårare att få en taxi på landsbygde­n, och att systemet med taxitjänst­er med FPA-stöd kraschat.

Pentikäine­n säger att ytterligar­e orosmoln hopar sig på taxihimlen.

– När taxin inte längre behöver ha en taxameter skapas utrymme för en ny form av grå ekonomi.

Pentikäine­n konstatera­r att Finland borde ta lärdom av det som hände i Sverige när taxibransc­hen avreglerad­es där. När kontrollen av taxiföreta­garna och deras inkomster försvann började allt fler fuska.

– I Sverige införde man därför ett system med noggrann digital rapporteri­ng i realtid som satte stopp för fusket. Ett liknande system kunde införas även här.

Trots alla problem som avreglerin­gen skapat vill Pentikäine­n inte se en tillbakagå­ng till det gamla systemet. Men lagstiftni­ngen behöver uppdateras på flera punkter.

– Prissättni­ngssysteme­t behöver göras tydligare, och utvecklas till exempel så att den oftare lockar till fast prissättni­ng. Som det nu är blir kunderna bara förvirrade då alla sätter sina pris på sitt eget sätt, det ser vi i den respons vi får.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland