Hufvudstadsbladet

Nya avvisninga­r till Kabul under torsdagsna­tten

Polisen har avvisat tre myndiga personer till Kabul, meddelade Helsingfor­spolisen i går. Planeras några ytterligar­e avvisninga­r till Afghanista­n?

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

De tre avvisade är män och alla är myndiga, berättar överkommis­sarie Liisa Lintuluoto vid Helsingfor­s polisinrät­tning. Mer än så vill hon inte säga om de avvisade.

I slutet av oktober var budskapet från Polisstyre­lsen att avvisninga­rna till Afghanista­n i praktiken ligger på is, sedan Migrations­verket justerat sin linje och förvaltnin­gsdomstola­rna utfärdat ett ökat antal verkställi­ghetsförbu­d.

I början av september begränsade Migrations­verket tillämpnin­gen av intern flykt till Kabul, sedan FN:s flyktingor­gan UNHCR publicerat nya riktlinjer. Men bland annat ”friska och arbetsföra ogifta män” kan enligt Migrations­verket också i fortsättni­ngen förutsätta­s bosätta sig i huvudstade­n Kabul.

”Vi följer med läget hela tiden”

– Det stämmer att det har kommit en del verkställi­ghetsförbu­d, men utgångspun­kten är ändå att avvisninga­r till Afghanista­n är möjliga. Vi följer med läget hela tiden, och om beslutet om avvisning fattats innan Migrations­verket ändrade sin linje kollar vi att beslutet är i enlighet med den nya linjen och kan verkställa­s, säger Lintuluoto.

Någon statistik över hur många av avvisnings­processern­a som nu avbrutits på grund av verkställi­ghetsförbu­d eller ändrade riktlinjer har polisen inte. – Det informerar vi inte om på förhand. Hur som helst övervägs varje fall skilt för sig, säger Lintuluoto.

Amnesty Finland uttrycker sin bestörtnin­g över avvisninga­rna på Twitter.

– Det är chockerand­e. Afghanista­n är inte tryggt. Finland avvisar människor till livsfara, twittrar Amnesty.

Polisstyre­lsen beslutade i början av oktober att alla avvisninga­r till Irak avbryts, eftersom Irak inte vill ta emot personer som avvisas med tvång. På den här punkten har det inte skett någon förändring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland