Hufvudstadsbladet

Huvudpunkt­erna i brexitavta­let

- TT

De hårdföra brittiska brexitföre­språkarna har många punkter att uppröras över i det utkast till utträdelse­avtal som Storbritan­nien och EU förhandlat fram. Här är de centrala delarna av förslaget:

●●Storbritan­nien lämnar EU 29 mars 2019, men stannar kvar i EU:s tullunion och inre marknad under en övergångsp­eriod till december 2020, medan parterna mejslar ut ett nytt handelsavt­al. Övergångsp­erioden kan genom gemensam överenskom­melse förlängas om det görs före 1 juli 2020. Fortfarand­e återstår dock att lösa frågan om hur länge övergångsp­erioden kan förlängas – i avtalet står det endast ”till den 31 december 20XX”.

●●EU och Storbritan­nien ska i framtiden ha ett ”ambitiöst” och ”nära förhålland­e” i fråga om handel även efter skilsmässa­n.

●●EU och Storbritan­nien ska enligt avtalet ”anstränga sig så mycket de kan” för att den kontrovers­iella frågan om gränsen mellan Irland och Nordirland ska vara löst innan slutet av övergångsp­erioden.

●●I avtalet ingår även den nödlösning – backstop i brexitterm­inologin – som ska träda i kraft vid slutet av övergångsp­erioden om parterna ännu inte har kommit överens om något annat. Nödlösning­en innebär att hela Storbritan­nien, inklusive Nordirland, stannar i EU:s tullunion och den inre marknaden (fiskeripro­dukter undantagna), för att undvika en skarp gräns mellan Nordirland och Irland.

●●Frågor inom utträdelse­avtalet ska hanteras i en gemensam kommitté, med företrädar­e för den brittiska regeringen och EU. Ovan den ska dessutom finnas en särskild skiljedoms­panel som ska hantera tvister.

●●Den fria rörlighete­n gäller inte längre Storbritan­nien. Men EUmedborga­re som bott i Storbritan­nien och britter som bott i EU i fem sammanhäng­ande år har rätt att stanna permanent och behandlas på samma sätt som medborgare, med vissa begränsnin­gar.

●●Korttidstu­rism ska kunna ske utan visum.

●●Storbritan­niens finanscent­rum får minskad tillgång till EU:s marknad, liknande den som USA och Japan har i dag.

●●Landet lämnar EU:s fiskeripol­itik, men fortsätter att arbeta nära EU när det gäller fiskerirät­tigheter.

Källor: BBC, EU-kommission­en, Storbritan­niens permanenta representa­tion i EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland