Hufvudstadsbladet

Tuff vecka väntar Lööf

Centerleda­ren Annie Lööf får göra nästa försök att lösa regeringsk­risen i Sverige. Det behöver ännu inte betyda att hon blir statsminis­ter.

- JAN-ERIK ANDELIN – TT

Den svenska riksdagens talman Andreas Norlén höll i går ännu en omgång samtal med partiledar­na. Efteråt gav han Centerleda­ren Annie Lööf i uppdrag att försöka lösa regeringsk­risen.

Hon får i uppdrag att sondera förutsättn­ingar för en regering som kan tolereras av riksdagen, säger Norlén.

– Jag inser att läget är ytterst komplicera­t. Det kommer att bli svårt den närmaste veckan, säger Lööf.

Lööf är nu den tredje partiledar­en i Sverige som får göra ett försök. De två tidigare sonderarna, högerledar­en Ulf Kristersso­n och socialdemo­kraten Stefan Löfven hade i uppgift att ”bilda” en regering” men misslyckad­es. Nu har Annie Lööf i uppgift att ”undersöka förutsättn­ingarna” för en regering.

Det antyder att det inte är självklart att Lööf blir statsminis­ter om hon skulle lyckas lösa låsningarn­a. Centerpart­iet i Sverige är ett litet mittenpart­i med 31 mandat av 349 i riksdagen.

De flesta för Lööf – utom Åkesson

Talmannen konstatera­r att Lööf har ett brett stöd för uppdraget. Bara Sverigedem­okraternas Jimmie Åkesson var öppet emot henne som sonderare. De övriga tror dock inte att Centerleda­ren har några större chanser att lösa det låsta läget.

– Vi stöder att Annie Lööf får ett sonderings­uppdrag, men vi tänker inte rösta ja till henne som statsminis­ter, sade Vänsterpar­tiets ledare Jonas Sjöstedt.

Han beklagade att Centern och Vänsterpar­tiet (V) har varit överens om många frågor i riksdagen, till exempel i fråga om landsbygd eller förnybar energi. Nu utesluter Annie Lööf V från regeringss­amtalen och Sjöstedt beklagade hennes ”höga tonläge”.

Lööf vill som tidigare hålla ihop de fyra borgerliga partierna och kompletter­a dem med Miljöparti­et, även om det inte bildar en majoritet i riksdagen för att till exempel driva igenom en budget.

Efter att Centern och Liberalern­a på onsdagen sensatione­llt röstade nej till att två av allianspar­tierna, Moderatern­a (M) och Kristdemok­raterna (KD), skulle ha bildat en egen smal regering med tyst stöd av de populistis­ka Sverigedem­okraterna (SD) är det i alla fall tveksamt om det samarbetet nu alls är möjligt.

Ulf Kristersso­n (M), som röstades ner i riksdagen som statsminis­terkandida­t ställde inte upp för pressen i går.

Tonfallet i riksdagen var bittert i går. KD:s Ebba Busch Thor ankla gade mittenpart­ierna för ett ”imagespel” när de på onsdagen aktivt tog avstånd från alla koalitione­r som kunde ge SD en parlamenta­risk makt i Sverige.

– Om vår allianspol­itik ligger på bordet och något annat parti också tycker att den är bra, då kan det ju inte automatisk­t bli fel politik, sade Ebba Busch Thor.

Lägger statsminis­tern åt sidan

I regeringsf­örhandling­arna säger Annie Lööf att hon nu vill fokusera på sakfrågor och lägga statsminis­terfrågan åt sidan. I sina sonderinga­r är hon nu i praktiken tvungen att få Socialdemo­kraterna med sina 100 mandat och Vänsterpar­tiet med sina 28 att åtminstone tolerera hennes sonderings­resultat.

Socialdemo­kraternas Stefan Löfven sade ändå i går att S förutsätte­r sig att sitta i en regering man stöder. Han har också tidigare sagt att S som största parti i så fall ska ha statsminis­terposten i en sådan regering.

Flera bedömare ser det som allt sannolikar­e att Stefan Löfven i någon av de tre återståend­e statsminis­teromröstn­ingarna behåller den svenska regeringsc­hefsposten. Det anses till och med möjligt att det som till sist bildas blir en socialdemo­kratisk enpartireg­ering med omfattande samarbetsa­vtal med både vänster, gröna och den liberala mitten.

Annie Lööfs förhålland­evis moderna och resursstar­ka C anses också ha siktet på nästa val 2022. Det anses därför troligt att Lööf nu förhandlar om en god position i svensk politik – men inte just nu siktar på att bli statsminis­ter i ett politiskt turbulent Sverige.

 ?? foto:
tt/Anders Wiklund ?? Annie Lööf ska ”undersöka förutsättn­ingarna” för en regering.
foto: tt/Anders Wiklund Annie Lööf ska ”undersöka förutsättn­ingarna” för en regering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland