Hufvudstadsbladet

Fler bergsgoril­lor i världen

- TT-AFP

Population­erna av flera djurarter, som bergsgoril­la och sillval, har ökat markant på grund av arbetet för att förhindra utrotning. Det rapportera­r naturvårds­organisati­onen IUCN.

Internatio­nal Union for Conservati­on of Nature (IUCN) har uppdaterat sin ”röda lista” över hotade djurarter.

Sedan 1970-talet har det globala beståndet av sillval i stort sett fördubblat­s till runt 100 000 vuxna individer på grund av förbudet mot valjakt. Sillvalen, världens näst största val, har därmed kategorise­rats om från ”hotad” till ”sårbar”.

Även den västliga gråvalen har kunnat flyttas ner ett snäpp, från ”akut hotad” till ”hotad”.

Samma kategoriby­te har den afrikanska bergsgoril­lan gjort, tack vare samarbete kring bevarandei­nsatser i flera länder, som patruller mot tjuvjakt. För tio år sedan uppskattad­es antalet bergsgoril­lor till 680 individer. I dag är antalet över 1 000, enligt IUCN:s lista

96 951 hotade arter

Bergsgoril­lornas habitat begränsas till två skyddade områden, Virungamas­sivet och Bwindi-Sarambwe, som sträcker sig över Kongo-Kinshasa, Rwanda och Uganda.

Gorillorna hotas fortfarand­e av tjuvjakt, inbördeskr­ig och sjukdomar.

Totalt sett är den uppdaterad­e listan inte en rolig läsning. Den omfattar 96 951 arter av djur och växter, av vilka 26 840 räknas som utrotnings­hotade.

 ?? FOTO:
TT-AP/BEN CURTIS ?? En bergsgoril­la med unge i en nationalpa­rk i norra Rwanda.
FOTO: TT-AP/BEN CURTIS En bergsgoril­la med unge i en nationalpa­rk i norra Rwanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland