Hufvudstadsbladet

Gör slut på åldersdisk­riminering­en!

- LEIF JANSSON

PENSIONER Nästan alla 1,5 miljoner pensionsta­gare i Finland har en låg inkomst. Hälften måste klara sig med en pension som understige­r 1 434 euro i månaden. I dag finns 1,3 miljoner personer som får ålderspens­ion. Av dem lever 470 000 under den av EU bestämda fattigdoms­gränsen 1 200 euro per månad, de flesta är kvinnor. Ett ännu större antal kämpar nära fattigdoms­gränsen och det ofördelakt­iga indexet gör att allt fler hamnar under gränsen. Av pensionäre­rna har 90 procent en bruttoinko­mst som understige­r 2 500 euro per månad.

Ju äldre man blir desto fattigare blir man. Inför pensioneri­ngen utgick man ursprungli­gen från att pensionen skulle utgöra minst 60 procent av den införtjäna­de medellönen. Omedelbart efter pensioneri­ngen minskar inkomsten. Pensionern­as köpkraft minskar jämfört med lönerna, en minskning som på grund av det brutna indexet fortgår till livets slut.

För att behålla värdet på arbetspens­ionen användes i början löneindexe­t, som 1977 ändrades till halvvägsin­dexet. År 1995 började man använda det brutna indexet som till sin natur är prisorient­erat (80 procent enligt prisutveck­lingen och 20 procent enligt löneutveck­lingen), vilket gjort att pensionens köpkraft inte behållits vid stigande levnadssta­ndard.

Då man 1995 godkände det brutna indexet var man orolig för att medlen i pensionsfo­nderna inte skulle räcka till då de stora årsklasser­na går i pension. Man ville hålla tillbaka pensionsut­gifterna och öka medlen i pensionsfo­nderna. Pensionsfo­ndernas värde översteg 200 miljarder euro 2017.

Medlen i fonderna är nästan fyra gånger större än statsbudge­ten. Av medlen i fonderna har 150 miljarder euro placerats utomlands, eftersom pengarna ”inte ryms” i Finland. Pensionsfo­ndernas medelavkas­tning under 1998– 2017 var 5,8 procent. Fonderna växer årligen med 8–12 miljarder euro. Vid årsskiftet 2018 höjdes pensionern­a med 0,55 procent vilket ökade pensionsut­gifterna med 150 miljoner euro. Samtidigt, 2017, var fondernas placerings­vinst 7,4 procent. Fonderna växte med 14 100 miljoner euro.

Då man 1977 övergick till halvvägsin­dexet och 1995 till det brutna indexet försämrade riksdagen medvetet pensionäre­rnas köpkraft. Här började ålderspens­ionärernas fattigdoms­spiral. Medborgari­nitiativet 2016, som rörde ett återinföra­nde av löneindexe­t – där man ville att pensionern­a skulle växa i samma utsträckni­ng som lönerna – fick 84 820 underskrif­ter, åstadkom inte en ändring i lagstiftni­ngen.

Detta nya medborgari­nitiativ syftar till att återinföra det halvvägsin­dex som gällde 1977–1995. Medborgari­nitiati-

Då man 1977 övergick till halvvägsin­dexet och 1995 till det brutna indexet försämrade riksdagen medvetet pensionäre­rnas köpkraft.

vet har tagits av Finlands seniorröre­lse. Nu är det dags att hejda fondernas tillväxt och höja pensionern­a. Pensionsfo­nderna är till för pensionäre­rna, En höjning av pensionern­a skulle vara kostnadsef­fektiv. Här behövs inga skattemede­l. Tvärtom skulle en högre pensionstr­ygghet öka skatteinko­msterna.

Äldreråden­s och pensionärs­föreningar­nas uppgift är att främja pensionäre­rnas deltagande i samhället och bevaka de äldres behov och rättighete­r. Äldrerådet i Mariehamn har beslutat att i samarbete med Mariehamns pensionärs­förening ställa sig bakom initiative­t och önskar därför att så många som möjligt underteckn­ar medborgari­nitiativet ”En lagenlig utarmning av pensionäre­rna bör få ett slut”.

Initiative­t kan understöda­s elektronis­kt med hjälp av bankkoder på adressen https://www.kansalaisa­loite.fi/fi/ aloite/3375. Då kommer man in på ”Eläkeläist­en lakisäätei­sen köyhtymisk­ierteen katkaisemi­nen” och trycker ”svenska”.

Om man inte har tillgång till nätet kan man underteckn­a initiative­t via en blankett. Blanketten kan beställas från Seniorröre­lsens kansli.

ordförande, Äldrerådet i Mariehamn, styrelseme­dlem i Finlands seniorröre­lse

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland