Hufvudstadsbladet

Globala handeln behöver spelregler

-

Det amerikansk­a kongressva­let förlöpte i stort sett enligt förväntnin­garna. Republikan­erna dominerar fortfarand­e i senaten. Demokrater­na lyckades förstärka sin roll i representa­nthuset och sitter nu på en majoritet av platserna. Skillnaden jämfört med tidigare är att president Donald Trump i fortsättni­ngen tvingas att samarbeta med Demokrater­na i många frågor för att kunna driva sin politiska agenda.

Dessvärre betyder Trumps försvagade maktpositi­on inte att situatione­n för länder som Finland förbättras. Snarare riskerar det att gå tvärtom.

Det som är avgörande för Finland är USA:s attityd till handelspol­itiken överlag. Med Trump vid makten har USA gjort en helomvändn­ing och börjat underminer­a det globala regelbaser­ade system som landet själv varit med om att bygga upp inom främst Världshand­elsorganis­ationen WTO.

Inom det Demokratis­ka partiet leder valresulta­tet till en maktförskj­utning där den vänstra falangen får en större tyngd. I praktiken handlar det om den del av partiet som traditione­llt har förhållit sig skeptiskt till frihandel och handelsavt­al. Det finns en överhängan­de risk för att den vänstra falangen inom Demokrater­na och den högra inom Republikan­erna gör gemensam sak och stöder en protektion­istisk politik.

Om det här scenariot förverklig­as och Trump trots valresulta­tet fortsätter att i alla lägen placera USA och landets egna kortsiktig­a intressen först kan vi räkna med att det blir svårare för finska företag att sälja sina varor och tjänster på den globala marknaden.

I ett större perspektiv gäller den här frågan inte ens Trump eller hans befogenhet­er eftersom den skeptiska inställnin­gen till frihandel existerar i båda partierna. Risken finns att USA fortsätter att vända sig inåt och avsäger sig rollen som en förkämpe för frihandel även efter att en ny president tagit över.

Mindre länder har alltid ett sämre utgångsläg­e i en värld där överenskom­melser och gemensamma regler spelar en allt mindre roll. De flesta europeiska länder är precis som Finland beroende av att exporten och handeln sker på jämlika villkor. Det gäller också de utveckling­sländer som drabbas om den sköra balansen i den globala handeln i ännu högre grad kantrar över till stormakter­nas fördel.

Efter kalla krigets slut och en relativt lång period av stabilitet finns det igen en efterfråga­n på skickliga och kunniga politiker som försvarar det regelbaser­ade system som behövs för att den globala handeln ska fungera. Nästa vår har vi EU-val och en ny kommission tar efter det över ansvaret för att bevaka medlemslän­dernas intressen.

EU är världens största handelsblo­ck. Den kommission som tar makten efter valet måste utnyttja unionens styrka som ekonomisk supermakt för att stärka WTO och fortsätta att knyta handelsavt­al med övriga länder och regioner.

Texten har översatts från finska av Patrik Lindfors.

”Det som är avgörande för Finland är USA:s attityd till handelspol­itiken överlag.”

JUHO ROMAKKANIE­MI är vd för Centralhan­delskammar­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland