Hufvudstadsbladet

Huvudet på spiken

- JOHAN ÖHMAN Esbo

USA Jag vill tacka historiker­n Nicolas von Kraemer för hans ovanligt insiktsful­la artikel ”Det postfaktis­ka samhället och teknokrati­ska fantasier” (HBL 11.11).

von Kraemer slår huvudet på spiken i sin välupplagd­a utredning om liberala auktoritet­er och det ”upplysta” politiska etablissem­angets utsagor visavi till exempel brexit eller fenomenet Donald Trump. Enligt dem är de som har röstat för brexit eller för Trump inte tillräckli­gt insatta i vad som är ”bäst” för dem själva eller så är de annars bara ”korkade”!

Dessa vänster och nyliberali­stiska åsikter är de som dominerar i den urbana västvärlde­n i dag. Vågar någon uttrycka en annorlunda eller motsatt åsikt stämplas denna omedelbart som rasistisk eller sexistisk vilket leder till att det inte förs någon egentlig debatt i ämnet över huvud taget. Liberala krafter i samhället förespråka­r nog att alla skall få ha sin åsikt men när det kommer till kritan godkänner de bara åsikter likt sina egna. För man fram konservati­va åsikter blir man stämplad som fascist eller dylikt.

Demokrater­na har ännu inte (efter två år) insett varför det amerikansk­a folket valde Trump till sin president. Detta visar bara att man lever i en urban bubbla och har to talt tappat kontakten med väljarna, speciellt de som bor utanför de stora metropoler­na. Den genomsnitt­liga medborgare­n röstar vanligtvis enligt sina egna dagliga behov, det vill säga arbetstill­fällen, löner och köpkraft, utbildning, hälsa med mera. För att få reda på detta behöver man inte göra annat än tala med befolkning­en som bor i småstäder eller på landsbygde­n i USA. Men det verkar som om vänstern och liberalern­a endast fokuserar på sexuella, religiösa med flera minoritete­rs samt illegala invandrare­s intressen.

När det sedan gick som det gick i valet börjar man genast tala om att det amerikansk­a valsysteme­t inte är demokratis­kt och att det är orättvist. Underligt nog höjs dessa röster aldrig då Demokrater­na vinner något val utan endast då Republikan­erna gör det!

För tillfället går det otroligt bra i den amerikansk­a ekonomin, arbetslösh­eten är på rekordlåg nivå, cirka 3,7 procent, enbart i oktober månad fick över 250 000 människor ett nytt jobb. Detta är siffror som vi i Europa bara kan drömma om! Arbetslösh­eten i USA har inte varit så här låg på nästan 50 år, fortsätter utveckling­en så här så skall det inte komma som någon överraskni­ng om Trump blir omvald om två år!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland