Hufvudstadsbladet

Wahlström har drömläge inför VM-titelmatch­en

Eva Wahlström försvarar sin VM-titel för femte gången i december – och för första gången utomlands. Motståndar­en är Firuza Sjaripova, ett ungt stjärnskot­t från Kazakstan vars bakgrundst­eam bestämt ska bli en världsstjä­rna.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Den 22 december smäller det i S:t Petersburg. Eva Wahlström försvarar WBC-förbundets VM-titel i superfjäde­rvikt mot Kazakstans bara 24-åriga Firuza Sjaripova. Men Sjaripova är ingen slagpåse. Hon gjorde proffsdebu­t mot ryska stjärnan, femfaldiga stortävlin­gsmästaren och OS-silvermeda­ljören Sofja Otjigava för två och ett halvt år sedan. Då blev det förlust men sedan dess har Sjaripova, med ett kunnigt team bakom sig, vunnit samtliga nio matcher och erövrat mindre organisati­oners VMtitlar i två olika viktklasse­r.

– Hon är väldigt, väldigt skicklig. Den skickligas­te motståndar­en jag hittills haft. Hon har snabba fötter, hon är modig, hon har bra kondition och hon verkar smart, säger Wahlström som var på plats i september då Sjaripova tog sin senaste seger.

I S:t Petersburg – Wahlströms första utlandsmat­ch – står både WBC-titeln och IBO-förbundets VM-titel på spel. I boxningsvä­rlden är det alltid en risk att ta en match på fiendemark – domarskand­aler finns det gott om, den ena vidrigare än den andra. Men Wahlström bävar inte. 38-åringen tar det som ett efterlängt­at äventyr.

– Visst är det en stor risk. Hon utmanade mig men jag hade inte behövt ta emot matchen. Jag ska ut på äventyr. Jag har redan länge velat boxas i bortaringe­n, säger Wahlström leende.

Nya VM-bälten realistisk­a

Wahlströms stora dröm blev sann då hon 2015 erövrade WBC-förbundets åtråvärda VM-titel. Efter det har drömmen varit att vinna flera av storförbun­dens (WBA, WBC, WBO, IBF) bälten – varför inte alla fyra – men av boxningspo­litiska skäl har Wahlström ännu inte fått möta någon annan mästare. De övriga tre världsmäst­arna har nöjt sig med på papper svagare motstånd.

Inför matchen mot Sjaripova är läget läckert. De övriga förbundens mästare är så högt rankade på WBCförbund­ets rankningsl­ista att vinnaren i dusten mellan Wahlström och Sjaripova oundviklig­en matchas mot en annan VM-titelhålla­re. Om inte boxningspo­litiken slår till och förstör allt.

Wahlström är ändå lugn. Hon är ett hett namn och alternativ för hennes första match år 2019 finns det gott om.

– Genom att vinna den här matchen kan jag få fingrarna på de andra VM-bältena. Och om jag förlorar så kan jag byta viktklass, säger Wahlström som länge talat om att flytta upp 2,2 kilo till lättvikt.

Även om Wahlström skulle vinna är en flytt till lättvikt möjlig. Drömmötet mot kanske världens för tillfället största boxningsst­järna Katie Taylor är fullt realistisk­t.

– Jo. Det är realistisk­t. Hon är intressera­d av att möta mig och jag är intressera­d av att möta henne, säger Wahlström.

Boxningsgo­dis 2019?

Taylor, som Mira Potkonen chockade i OS 2016, gjorde proffsdebu­t i november efter OS-missen. Hon är för tillfället IBF- och WBA-förbundets världsmäst­are i lättviktkl­assen och har boxats i jätteevene­mang på bland annat Wembley, Principali­ty stadium och i TD Garden i Boston.

– Taylor vill vinna alla fyra VMbälten. Att slåss mot henne i lättvikt med hennes bälten på spel skulle ju vara ett ganska bra läge. Jag tror jag får, oavsett resultatet i nästa match, en tuff match nästa vår. Det här är en vinn-vinn-situation.

Wahlström har sedan sommaren tränat under sin nya tränare Risto Juvonens ledning. Wahlströms gamla tränare Risto Meronen valde att stiga åt sidan och han rekommende­rade starkt sin namne. Träningsin­nehållet har förändrats en del och Juvonen och Meronen är nästan varandras motsatser, menar Wahlström. Meronen är avslappnad och en vän av defensiv boxning medan Juvonen är sträng och vill se Wahlström anfalla mer.

– Det har varit uppfriskan­de. Vi har tänjt på gränserna och vi har satsat på mångsidiga­re boxning. Jag är rätt farlig nu för tiden, säger Wahlström.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Efter VM-titelmatch­en i S:t Petersburg i december får Eva Wahlström blicka framåt mot ett intressant 2019.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Efter VM-titelmatch­en i S:t Petersburg i december får Eva Wahlström blicka framåt mot ett intressant 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland