Hufvudstadsbladet

Överraskni­ngsnamn i laget inför världscupe­n i Ruka

Anne Kyllönen, Andrea Julin och Anni Kainulaine­n hör till de oväntade namnen i världscups­tarten i Ruka. – Andrea hör till dem som vi förväntar oss mer av i framtiden, säger landslaget­s chefsträna­re Matti Haavisto.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Iivo Niskanen, Krista Pärmäkoski – och Ristomatti Hakola. Där har ni de hetaste namnen när världscupe­n kör i gång i Ruka om en vecka.

OS-guldmedalj­ören Niskanen vann 15 km klassiskt i Ruka 2014 och 2016 och var trea 2017. Han möter definitivt stora förväntnin­gar nästa helg – trots att skidpremiä­ren i Rovaniemi inte gick helt som väntat.

– Jag förväntar mig ännu mera av Iivo än i Rovaniemi. Han var säkert fortfarand­e seg av hösttränin­gen. Det går säkert undan när han lättar på träningsmä­ngden, säger Matti Haavisto till HBL.

Hakola i form

Överraskni­ngsnamnet i Rovaniemi var förstås Ristomatti Hakola. Han står definitivt inför ett genombrott den här säsongen.

– Rise är i bra form. Om han inte ännu får till en fullträff i Ruka så helt säkert senare i vinter i världscupe­n. Matti Heikkinen är också värd att följa med.

Problem med vallningen gjorde att de finländska damernas lopp blev en total missräknin­g i Ruka förra året. Men Krista Pärmäkoski var tvåa på 10 km klassiskt för två år sedan och hör till favoritern­a även i år.

– Bland damerna har vi Krista, Kerttu (Niskanen), Laura (Mononen) och Johanna (Matintalo), som skidade utmärkt i Rovaniemi, säger Haavisto – som var vallningsc­hef under mardrömsfö­ret för ett år sedan.

– Förhoppnin­gsvis blir det klart före.

Julin tillbaka

Det finns några oväntade namn i laget. Anni Kainulaine­n, 26, kliver in i landslagst­ruppen som en total outsider. Hon är inte med i landslaget den här säsongen.

– Anni kom in i laget tack vare en utmärkt insats i Rovaniemi. En positiv insats. Vi tog henne gärna med i laget.

Anne Kyllönen genomgick en ryggoperat­ion tidigare i höst och det var inte många som hade räknat med att se henne direkt i cuppremiär­en. Hon ingår dock i den nationella kvoten i sprint.

– Anne har tränat med oss i Olos sedan i början av november. Hon har fått tillstånd av sin läkare att träna för fullt, säger Haavisto.

Andrea Julin är också tillbaka efter en ryggoperat­ion med komplikati­oner i våras. Hon deltar också i sprint och är reserv för distanslop­pet.

– Andrea har hittat en bra form och det var bra att hon rymdes in laget. Hon är en skidåkare som vi förväntar oss mer av i framtiden. Jag tror hon kan nå högre än den nivån som vi sett hittills.

Snöfattigt

Snöbristen har förorsakat huvudbry för arrangörer­na i Ruka. För tillfället finns det en 3,3 km lång slinga, men arrangörer­na meddelade tidigare i veckan att söndagens klasisska 10 och 15 km med intervalls­tart kanske ändras till en masstart. Det är oklart om det går att få 5 kilometers slingan i skick.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Iivo Niskanen möter de största förväntnin­garna inför världscups­tarten i Ruka.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Iivo Niskanen möter de största förväntnin­garna inför världscups­tarten i Ruka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland