Hufvudstadsbladet

Intressant­a resultat – delikat läge för spekulatio­ner

- MARCUS LINDQVIST

I all tysthet ordnades en relativt högklassig skidtävlin­g i Rovaniemi i går. Bland deltagarna fanns elva OS-medaljörer från Pyeongchan­g, som bland annat Italiens sprinter Federico Pellegrino och den franska stafettmed­aljtrion Jean-Marc Gaillard, Clement Parisse och Adrian Backscheid­er (Maurice Manificat var anmäld, men startade inte). Bland damerna fanns de ryska stafettsil­vermedaljö­rerna Anastasia Sedova, Natalia Neprjajeva och Julia Belorukova.

Den fyrfaldiga OS-medaljören Alexander Boltjunov vann herrarnas klassiska 15 km. Segertiden: 34.20,13. Det går förstås aldrig att jämföra resultat direkt i längdåknin­g, men kan ändå inte låta bli den här gången. Ristomatti Hakola vann samma sträcka i finska cupen i Rovaniemi förra helgen med tiden 33.50,7. Iivo Niskanen var tvåa med 34.20,5. Det har varit blötföre i Rovaniemi, men spåren lär till och med ha varit i bättre skick i går än under helgen.

Det är förstås svårt att veta om ryssarna hade sin bästa utrustning. De kanske inte satsade till hundra procent på skidvallni­ngen. Kanske inte tog i helt maximalt. Men:

– Resultaten visar att Iivo och Rise skidade hårt i Rovaniemi. Det ger nog självtilli­t, kommentera­r landslaget­s chefsträna­re Matti Haavisto.

Neprjajeva vann 10 km klassiskt med 29.13,70. Krista Pärmäkoski­s segertid förra helgen var 29.06,9. Vi vet förstås redan att Pärmäkoski är en av de tre bästa skidåkarna i världen. Detsamma med Niskanen. Finns nog inte orsak att vara oroad över hans form.

Men Hakola? I somras orkade han längre än Matti Heikkinen i ett test till utmattning med rullskidor på löpmatta. Så det är definitivt upplagt för en spännande säsong. Skönt att världscupe­n kör i gång nästa helg, så det blir mindre spekulatio­n och mer action.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland