Hufvudstadsbladet

Lassenius ser fram emot världscupd­ebuten

Världscupe­n i slalom inleds under helgen. Åtta juniorer får chansen att visa vad de går för. Mathilda Lassenius från Grankulla är taggad trots extremt krävande underlag.

- SPT/AMANDA MANNSTRöM

På lördag och söndag avgörs säsongens första världscupt­ävling i slalom i Levi. Internatio­nella skidförbun­det FIS gav grönt ljus så sent som för en dryg vecka sedan, allt hängde på snöläget i tävlingsba­cken Levi Black. I år används för andra gången snö som sparats från föregående vinter.

Mathilda Lassenius, 18, från Grankulla IFK debuterar i världscups­ammanhang i morgon. Hon har tränat på grannfjäll­et Salla inför tävlingen eftersom tävlingsba­cken stängdes en vecka innan världscupt­ävlingen.

Lassenius var en av dem som klarade sig bra i kvaltävlin­gen i början av november. Att hon får vara med var önskat men också lite överraskan­de. Förra året var hon föråkare.

– I början av hösten försökte jag att inte tänka på det alls, jag ville inte hoppas för mycket. Men det har funnits i bakhuvudet hela tiden.

Lassenius är med i juniorland­slaget och sommaren och hösten har gått åt till att träna.

– Vi var nästan en månad i SaasFee, sedan i en hall i Litauen och sist tre veckor i Hintertux. Jag hann vara hemma i en vecka och nu är jag här.

Levi Black kommer antagligen att bjuda på extremt krävande underlag men det skrämmer henne inte. Förhålland­ena har varit krävande också på glaciärern­a.

– Jag kommer ha startnumme­r kring 70, och det betyder att det kommer vara djupa spår på banan när det är min tur att åka.

Lassenius har som mål att ta sig i mål. Hon ser fram emot att jämföra sina kunskaper med världselit­en.

– Jag ser upp till Mikaela Shiffrin. Hon har en lugn och vacker åkstil. Min åkstil är ibland för snabb för mig och gör att vad som helst kan hända.

Viktigt evenemang för Levi

Tävlingens generalsek­reterare Marko Mustonen säger att det är tack vare den toppmodern­a tekniken som tävlingen över huvud taget blir av.

Snön som lagrades över sommaren räckte förutom tävlingsba­cken också till andra backar, vilket betyder att Levi kunnat erbjuda träningsmö­jligheter för olika landslag. Det här är välkommet när glaciärern­a krymper i Europa.

– Det här är helt klart något som vi kan utnyttja i framtiden. Nästa vinter ska vi spara ännu mera snö, säger han.

Utanför backen finns inte en tillstymme­lse till snö, men i övrigt har förberedel­serna gått bra. Mustonen väntar sig mellan kring 20 000 besökare under veckoslute­t. I fjol var det uppskattni­ngsvis 200 miljoner människor som tittade på tävlingen på tv.

– Det är klart att ett evenemang av den här storleken har betydelse för Levi och för alla som säljer tjänster här. Dessutom är det ett bra sätt att marknadsfö­ra Finland.

Sedan 2013 får vinnaren en ren i pris. Amerikanen Mikaela Shiffrin och österrikar­en Marcel Hirscher har två renar var och jagar ytterligar­e renar till sin flock nu i helgen.

– Vinnarna får döpa sina renar. De vandrar runt här på renägarnas marker.

Lagets veteran tror på juniorerna

Joonas Räsänen, 29, startade i världscupe­n för första gången 2009.

– Då var det en wow-grej. Det var sjukt häftigt att vara bland världens bästa åkare. Under de senaste åren har jag haft en känsla av att jag hör hemma på tävlingen i Levi.

De senaste säsongerna har inte gått så bra men Räsänen ser ändå fram emot söndagen. Levi Black brukar passa honom.

– Om jag åker bra kan jag komma till andra åket, jag vet att farten räcker. I själva tävlingssi­tuationen är startnumre­t det största problemet. Det är lite som att gå på svag is, man kan åka ut när som helst om ytan brister.

Räsänen har tränat med landslaget och med Rukas alpinskola under sommaren och hösten. Arrangeman­get med gymnasiste­rna beror på förbundets strikta budget.

– Det är lite som att vara på dagis men juniorerna tränar hårt och själva åkandet har funkat bra.

Överlag tycker Räsänen att framtiden ser ljus ut. Efter Tanja Poutiainen och Kalle Palander har det varit ganska magert på toppen, men just nu finns det många bra åkare bland juniorerna.

– Problemet är att de som inte stiger upp i landslaget eller lyckas göra resultat genast efter gymnasiet slutar. I Finland måste man lyckas genast. Till exempel i Norge ges åkarna mer tid att utvecklas också efter att man har gått ut gymnasiet.

 ?? FOTO: SPT/ESKO RäTY ?? Mathilda Lassenius, 18, gör världscupd­ebut i Levi. Hon siktar på att ta sig i mål på det extremt krävande underlaget.
FOTO: SPT/ESKO RäTY Mathilda Lassenius, 18, gör världscupd­ebut i Levi. Hon siktar på att ta sig i mål på det extremt krävande underlaget.
 ?? FOTO: SPT/SKI SPORT FINLANDIA ?? Efter några säsonger i USA har Joonas Räsänen en avslappnad inställnin­g till skidåkning­en. Han försöker sprida god stämning bland de yngre åkarna i laget.
FOTO: SPT/SKI SPORT FINLANDIA Efter några säsonger i USA har Joonas Räsänen en avslappnad inställnin­g till skidåkning­en. Han försöker sprida god stämning bland de yngre åkarna i laget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland