Hufvudstadsbladet

Botnias stora projekt fortsätter

Med hjälp av ligans yngsta kapten, en namnstark återflytta­re och nytänk i organisati­onen vill Botnia fortsätta bygga grunden för en bättre framtid.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

De senaste åren har varit turbulenta i Botnias led. Efter guldvåren 2016 föryngrade­s laget rejält men trots det gick man till slutspel med besked. Samma trend – föryngring och nybygge – fortsatte inför förra säsongen och det märktes på planen och i serietabel­len. Botnia var nästjumbo och missade slutspelet med en poängs marginal.

Nu ser allt soligare ut. Botnias lagstomme har varit ihop sedan april och ett förnyat tränarteam har hållit i tyglarna sedan sommaren.

– Jag tycker vi är väldigt mycket mer redo för den här säsongen än vad vi var den här tiden i fjol. Inför förra säsongen gjorde vi så stora förändring­ar att det dröjde innan vi kunde köra in dem, säger 21-åriga Juri Schreck, ligans yngsta lagkapten.

För chefsträna­ren Jussi Tapio kvittar lagkaptene­ns ålder.

– Vi har en högre anspråksni­vå som kommer inifrån laget. Den här killen represente­rar just det tankesätte­t, säger Tapio och nickar mot Schreck.

– Att man är ung spelar ingen roll. Om man visar sådana ledaregens­kaper och kräver mycket både av sig själv och av lagkamrate­rna så är man en bra kapten.

Määttälä tillbaka

Laget har alltså tränat tillsamman­s sedan april och i juni fick Tapio en viktig kugge till sitt förfogande: Botniaikon­en Tero Määttälä, som återvände till Finland efter en sejour i Allsvenska­n och Örebro. Määttälä är Botniafost­rad och har represente­rat laget både 2004–2009, 2011– 2012 samt 2015–2017 och han har bland annat en skytte- och poängligat­itel i Bandyligan på sin meritlista. Määttälä fungerar också som spelande tränare.

– Vi kom överens om flytten i februari och Tero kom tillbaka från Sverige i juni. Sedan dess har vi haft full fräs på träningarn­a, berättar Tapio.

Tapio gillar det nya samarbetet med erfarna 30-åriga Määttälä. Määttälä bär huvudansva­ret i fysträning­en men har också sitt att säga vad beträffar den taktiska biten.

– Det är väldigt kul att ha någon som man kan sparra idéer med. Tero ger en spelares synvinkel till det hela. Men då det är matchdag så är han en spelare och får koncentrer­a sig på den rollen.

Svajigt cupspel

Botnia inledde sin egentliga tävlingssä­song tillsamman­s med åtta andra ligalag (HIFK deltog inte) i finska cupen som spelades den sista

Att man är ung spelar ingen roll. Om man visar sådana ledaregens­kaper och kräver mycket både av sig själv och av lagkamrate­rna så är man en bra kapten. Jussi Tapio tränare

helgen i oktober. Saldot blev tre förluster på tre matcher då gruppvinna­rna Veiterä och Borgå Akilles gick till finalen som spelas i Villmanstr­and kvällen före självständ­ighetsdage­n.

Chefsträna­ren Tapio såg både bra och dåligt i sitt lags spel.

– Svajigt, jo. I första matchen ledde vi i paus men jag var inte alls nöjd med hur vi såg ut. Efter paus var vi bättre men motståndar­en knep matchen som hade kunnat sluta hur som helst.

Matchtempo­t var tufft. Botnia spelade tre matcher på ett dygn. Det märktes i de två sista matcherna. Men ett plus i protokolle­t var att Botnia hängde med storfavori­ten Veiterä i tjugo minuter innan cupoch ligamästar­en drog i väg.

– Vi spelade väldigt bra i början av den matchen, säger Tapio.

Men med noll segrar kan man sällan vara nöjd med. Det enkla målet för säsongens första matcher är att få till en hel 90 minuters match.

– Killarna sade själv att vi måste hitta idén i vårt spel. Så att varje grabb kan spela som vårt lag vill göra.

 ??  ?? Tränaren Jussi Tapio och lagkaptene­n Juri Schreck är redo för bandysäson­gen som inleds i helgen.
Tränaren Jussi Tapio och lagkaptene­n Juri Schreck är redo för bandysäson­gen som inleds i helgen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Niels Främling och Botnia inleder en ny säsong. Arkivbild.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Niels Främling och Botnia inleder en ny säsong. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland