Hufvudstadsbladet

Liten by, stort trubbel

Time Out är en svärtat komisk moralitet befolkad av mer eller mindre udda existenser.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DRAMA

Time Out

HHIII

Regi: Matti Kinnunen. Manus: Juha Koiranen och Matti Kinnunen. Foto: Hans Barck. I rollerna: Mikko Nousiainen, Niila Nousiainen, Santtu Karvonen, Pihla Penttinen.

Time Out av Matti Kinnunen är det närmaste vi kommer en djupa Södern-skröna på de här breddgrade­rna. Handlingen må vara förlagd till Kajanaland, till vischan, men vi känner igen de sociala koordinate­rna – insnöade på gränsen till inavlade.

Hit kommer Mikko Nousiainen­s präst, Harry, som fick foten från sin förra arbetsplat­s, detta när han i fyllan och villan trillade ner från predikstol­en – efter att först ha bett församling­smedlemmar­na dra åt helsike.

Det var något med hustrun och en brandman, men inte mer om detta. Fokus här ligger på far och son, som i samband med flytten till ”Harmaaketo” står inför nya utmaningar.

Där Harry får anställnin­g som kyrkvaktmä­stare börjar sonen Simo (Niila Nousiainen) i sin nya skola, bara för att bli utsatt för värsta mobbningen.

Dessvärre föredrar skolans rektor (Jose Viitala) att se mellan fing- rarna, i synnerhet som främsta plågoanden Teemus pappa (Santtu Karvonen), elektronik­försäljare­n, råkar vara vice ordförande i föräldrafö­reningen.

Till slut har Harry inget annat val än att ta lagen i egna händer. Och sedan är fan lös, en gång för alla.

Ingen snäll film

Time Out (Pieniä suuria valheita) är ingen snäll film, kulturellt sett. Banjo lirar man inte och tänderna sitter kvar, men annars går människorn­a här sina egna vägar. Förutom att bypolisen kallas för ”Negern” (killen är svart) tacklar Harrys kollega Koponen (Juha Kukkonen) sina kärleksbek­ymmer med att avfyra ett halvautoma­tiskt gevär i skogen, sånt.

Dramatiskt är filmen ändå inte fullt så svartvit som man skulle tro. Kanske har den gode Harry fått ett och annat om bakfoten, inte minst när det gäller skuldfråga­n visavi det trista mobbningsd­ramat.

Vid det här laget förvandlas Time Out till något av en moralitet, en svärtat komisk sådan, befolkad av mer eller mindre udda existenser. Ta till exempel Minna Suuronens kantor som är övertygad om att den nya kyrkvaktmä­staren personlige­n träffat Hin Onde.

Hur snurrigt som helst, låt sen vara att man får en känsla av att regissören Matti Kinnunen (Miss Blue Jeans) inte riktigt törs löpa linan ut. De saftiga ingrediens­erna till trots är helheten onödigt städad, för att inte säga tillrättal­agd.

Sympatisk är det också, om än snudd på anonymt.

 ?? FOTO: SINIKKA MOILANEN /VEGETARIAN FILMS ?? ■Mikko Nousiainen i en tragikomed­i om en far och en son, om mobbare och medlöpare.
FOTO: SINIKKA MOILANEN /VEGETARIAN FILMS ■Mikko Nousiainen i en tragikomed­i om en far och en son, om mobbare och medlöpare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland