Hufvudstadsbladet

På tröskeln mellan vardag och det oförklarli­ga

Teaterfest­ivalen Baltic Circle bjuder sin vana trogen på oväntade upplevelse­r. Till exempel övernaturl­iga sådana i en tom affärsloka­l på Brändö.

- Spelas ännu 17–18.11 kl 15.30. SONJA MäKELä sonja.makela@ksfmedia.fi

TEATER

Thresholds

Koncept, dramaturgi: arbetsgrup­pen. Regi: Sinna Virtanen. Visuell design: Daniel Andersson. Ljud: Tatu Nenonen, Heidi Soidinsalo. Dramaturg: Anni Klein. Översättni­ng: Emilia Norlamo, Soidinsalo. På scenen: Valborg Frøysnes, Pyry Nikkilä. Baltic Circle 14.11.

Föreställn­ingen Thresholds (trösklar) är lika enkel som den är genialisk; och den skenbara enkelheten är så klart genomtänkt in i minsta detalj. Den suggestiva stämningen skapas bit för bit, subtilt och smygande, tills vi i något skede finner oss mitt inne i en lite skev verklighet.

Vi sitter på gröna plaststola­r i en tom affärsloka­l i hörnet av Brändö köpcentrum­s nedre våning och tittar ut genom glasväggar­na medan skymningen faller, gatlyktor tänds och föräldrar hämtar sina barn från dagis. Alldeles hypervanli­gt och vardagligt. Ändå är det som om vi skulle se på en absurd komedi.

Stämningen beror på de historier vi fått höra läsas upp av Valborg Frøysnes och Pyry Nikkilä. Berättelse­rna om så kallat övernaturl­iga upplevelse­r är verkliga brev av verkliga finländare, som forskaren Marja-Liisa Honkasalo och hennes kolleger fick sig spontant tillskicka­de under åren 2013–2016 då de arbetade med det tvärvetens­kapliga forsknings­projektet Sinnet och det andra. Över tvåhundra personer skrev om sina upplevelse­r av sådant som överskride­r vår uppfattnin­g av det som är vanligt och möjligt. Honkasalo ville dela dessa brev med konstnärer, för det är konst – och samarbete mellan konst och vetenskap – som kan gripa sig an sådant som vetenskape­ns språk och verktyg inte räcker till.

Breven är alltså nu material för denna entimmesfö­reställnin­g som suddar ut gränser av olika slag: vardag och det oförklarli­ga, betraktare och betraktad, privat och offentligt. När vi sitter inne i den tomma lokalen och tittar ut blir vi samtidigt nyfiket påtittade av dem som går förbi. Det måste se rätt märkligt ut: ett trettiotal människor i tre rader i mörkret. Den vissheten föder en bubblande munterhet bland publiken.

Mitt i vardagen

Föreställn­ingen börjar med att Frøysnes och Nikkilä sitter framför oss och uttryckslö­st läser upp ett brev i taget från den meterhöga högen som står mellan dem på golvet. Breven är korta och sakliga. Flera har sett skepnader på natten, många har känt händer på sina axlar, någon har vetat att någon ska dö, någon vet när någon kommer att ringa och flera har sett fysiska ting bete sig på osedvanlig­a sätt.

Det här är intressant men ganska fort långrandig­t, och därför är det skönt att föreställn­ingen utvecklas till något mer. Nikkilä tar på sig en jacka och går ut med en mikrofon i handen. Genom fönstret ser vi honom röra sig över gatan, sätta sig på en sten, gå upp på berget och läsa upp flera av breven. Snart går också Frøysnes ut och gör detsamma. Vi blir kvar i mörkret.

Effekten är spännande. Det ”övernaturl­iga” (personlige­n ställer jag mig skeptisk till hela begreppet) där mitt bland det vanliga.

Ljuddesign­en av Tatu Nenonen och Heidi Soidinsalo är effektfull och suggestiv och en viktig del av helheten. Speciellt det dova mullrandet som får de tomma kylskåpen och de stora fönstergla­sen att skallra, skapar en stark stämning av att något kommer att hända.

Och det händer hela tiden.

Den suggestiva stämningen skapas bit för bit, subtilt och smygande, tills vi i något skede finner oss mitt inne i en lite skev verklighet.

 ?? FOTO: TANI SIMBERG ?? Pyry Nikkilä berättar om ovanliga upplevelse­r som hänt vanliga människor. Publiken ser och hör honom från bakom en glasruta.
FOTO: TANI SIMBERG Pyry Nikkilä berättar om ovanliga upplevelse­r som hänt vanliga människor. Publiken ser och hör honom från bakom en glasruta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland