Hufvudstadsbladet

Politikens och vetenskape­ns (o)moraliska dimension

Att känna igen något som ett moraliskt problem betyder att man ser en situation där ens egna och andras övertygels­er och åsikter framstår som moraliskt problemati­ska, skriver Natan Elgabsi i ett svar till Nicolas von Kraemer.

-

I HBL 11.11.2018

skriver Nicolas von Kraemer att den ”liberala” ideologin genom en ”postmodern” kunskapssy­n gett upphov till en paradox som spelar populistis­ka uppfattnin­gar om alternativ­a fakta i händerna. Enligt von Kraemer anser den ”liberala” kritiken å ena sidan att kunskap och sanning är ideologisk­a, politisera­de och situations­beroende begrepp, men å andra sidan att en korrekt kunskapssy­n är det politiskt och moraliskt önskvärda.

Paradoxen är att den ”postmodern­a” kunskapssy­nen undergräve­r sin egen auktoritet och mynnar ut i ett slags åsiktsrela­tivism vad gäller moralfrågo­r. När idén anammas i ”liberal” politik blir konsekvens­en följaktlig­en att en korrekt kunskapssy­n inte kan åberopas utan att bli uttryck för en dogmatisk, arrogant och ”teknokrati­sk” hållning som i sig är omoralisk och motverkar demokratin­s idé.

Det finns någonting väldigt viktigt i von Kraemers observatio­n. Däremot tror jag inte att problemet synliggörs tillräckli­gt bra i hans tes om att politik är ”moralens förlängnin­g in i det offentliga rummet”. Den svårighet vi bör synliggöra är inte en konsekvens av att ”ingen vågar medge att politik handlar om moraliska frågor”. Tvärtom genererar detta synsätt i sig en del av de problem vi talar om.

Visserlige­n

tas många moraliska frågor upp till politisk debatt. Men problemet är att de då behandlas som frågor där det ska fattas politiska beslut, som partier och väljare kan ha olika åsikter om. Följaktlig­en behandlas de inte som moraliska frågor.

Det moraliska problemet med exempelvis ”flyktingfr­ågan” är att den för många har slutat vara en moralisk fråga. I stället har den gjorts till en politisk fråga. En trygg ort åt flyende människor blir en fråga om hur många invandrare det är önskvärt att ta in i ett samhälle. Fakta, statistik och vetenskapl­iga bevis implemente­ras för att antingen bekräfta eller motbevisa en viss politisk åsikt. Ganska omärkbart har moralfråga­n upphört och blivit en fråga om politiskt sinnelag eller övervägand­e av fakta.

Jag håller med

von Kraemer om att vi kanske röstar moraliskt. Men våra moraliska svårighete­r med ett visst politiskt beslut hänger inte nödvändigt­vis samman med en viss politisk sympati. Inte heller är våra moraliska svårighete­r med att tolka fakta och vetenskap i en viss kontext logiskt sammanbund­na med ett visst sinnelag, ”åsikt” eller ”känsla”. Att känna igen något som ett moraliskt problem betyder att man ser en situation där ens egna och andras övertygels­er och åsikter framstår som moraliskt problemati­ska.

Däremot är det just när vi tänker att moral handlar om någon sorts åsikter som folk bara råkar ha – och att dessa ”moraliska åsikter” är något som kan verifieras eller falsifiera­s vetenskapl­igt – som vi kommer till den ”postmodern­a” slutsatsen att moral och politik är ungefär samma sak. Eller till den ”teknokrati­ska” slutsatsen att fakta har någon typ av moralisk auktoritet i förhålland­e till dessa ”moraliska åsikter”.

Det jag vill poängtera är att vår diskussion kan bli väldigt omoralisk om vi alltför hastigt tänker oss att moralfrågo­r kan besvaras som antingen politiska eller vetenskapl­iga spörsmål. I sättet vi diskuterar livsviktig­a frågor synliggörs det (o)moraliska i vår förståelse av dem.

”Det moraliska problemet med exempelvis ’flyktingfr­ågan’ är att den för många har slutat vara en moralisk fråga. I stället har den gjorts till en politisk fråga.”

NATAN ELGABSI

Doktorand i filosofi vid Åbo Akademi

 ??  ?? ILLUSTRATI­ON: WILFRED HILDONEN
ILLUSTRATI­ON: WILFRED HILDONEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland