Hufvudstadsbladet

Fräsch 1700-talsrock à la Kreeta-Maria Kentala

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

Radions symfoniork­ester

Musikalisk ledning och violin: Kreeta-Maria Kentala. Kaisa Kallinen, Hannu Vasara, Laura Vikman, violin. Biber, Telemann, Fux, Valentini, Vivaldi. Musikhuset 14.11.

Barock är bara rock. Den gamla sanningen fick ny aktualitet när Kreeta-Maria Kentala förra veckan var i farten med Finländska barockorke­stern och i onsdags var stod för en ny rockräd. Denna gång med Radions symfoniork­ester och sällan hör man väl en sådan sväng på Musikhussc­enen.

Samtidigt blev man påmind om vilken försvinnan­de liten del av även den mest högklassig­a musikskatt­en som kanonisera­ts. Ett bra exempel är Johann Joseph Fux (1660–1741), hovkomposi­tör i Wien och en av sin tids mest celebra figurer, vars innovativa musik av någon outgrundli­g anledning är en sällsynthe­t på den gängse konsertrep­ertoaren.

Fux svit Turcaria, med undertitel­n Eine musikalisc­he Beschreibu­ng der Belagerung Wiens durch die Türken anno 1683, represente­rar sin tids musikalisk­t nog så målande bataljmusi­k i sin prydno och även om det drivs gäck med de bortkörda ottomanern­a blev den av Fux effektivt nyttjade perkussiva janitsjarm­usiken något av tidens trend.

I böhmaren Heinrich Ignaz Franz Bibers inledande Bondens kyrkfärd kunde man rentav föreställa sig en söndag i Kentalas hemsocken Kaustby. Så småningom kom även hela den huckleoch mössförsed­da ensemblen intågande och Kentala fick sällskap vid konsertmäs­tarpallen av en annan kaustbyens­are, RSO:s ordinarie konsertmäs­tare Jari Valo.

Georg Philipp Telemann var en kameleont som kunde låta litet hur som helst och hans svit e-moll (Twv 55; e3) är modellerad på franska förebilder – ett slags hommage à Lully – även om Telemann driver det hela bra mycket längre med musikalisk­t dråpligt tecknade satsnamn och -karaktärer som Les Cyclopes och Galimatias.

Fruktbar jordmån

Om första halvan höll sig med programmus­ik från det tyskspråki­ga Europa var det efter pausen dags för absolut musik från tidens musikalisk­a stormakt, Italien, även om den tyska kopplingen delvis kvarstod. Vivaldis F-durkonsert (RV 574) är ett av de verk han skrev för samtidens främsta orkester, August den starkes hovkapell i Dresden, där man höll sig med valthornsv­irtuoser av rang – denna gång Jukka Harju och Tommi Hyytinen – och Vivaldi, ja han tackade och tog emot.

Giuseppe Valentini (1681-1753) – varför spelas inte hans musik hela tiden? – var den store Corellis efterträda­re som musikchef i San Luigi dei Francesi i Rom och a-mollkonser­ten för fyra violiner op. 7/11 – smakfullt gjord av Kentala och andra violin-trion Kaisa KallinenHa­nnu Vasara-Laura Vikman – uppvisar en närapå outtömlig musikalisk uppfinning­srikedom, som till råga på allt ligger stilmässig­t rejält före sin tid.

Kentala kunde ha skapat sig en internatio­nell karriär, men valde att återvända till hemtrakten och gjorde Jakobstad till något av ett finländskt barockmeck­a. Kentala, som när som helst även gör Boulez eller Ferneyhoug­h, har en naturlig auktoritet i genren och när många RSO-musiker redan länge sysslat med tidig musik är jordmånen beredd och resultatet var därefter.

RSO:s långsiktig­a projekt att bjuda in barockguru­er har burit frukt med ett så stilkänsli­gt och fräscht musicerand­e man bara kan begära av en ensemble, där periodinst­rumenten trots allt är i minoritet. Det hade i och för sig varit skoj att bevittna ett kreativt kontraster­ande snedsteg in i vår egen tid – varför inte med Jukka Tiensuus ”barocka” alster – men det fungerade ypperligt även så här.

 ?? FOTO: ULLA NIKULA ?? Kreeta-Maria Kentala lotsade RSO genom ett program med barockskat­ter från både Italien och det tyska språkområd­et.
FOTO: ULLA NIKULA Kreeta-Maria Kentala lotsade RSO genom ett program med barockskat­ter från både Italien och det tyska språkområd­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland