Hufvudstadsbladet

Efterlängt­ad operapremi­är i Sjundeå

Tonsättare­n Lauri Kilpiös kammaroper­a får efter många års väntan sin urpremiär.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

I kväll tar många års väntan slut, då kammaroper­an Mustan veden yli (Över svarta vatten) uppförs för första gången. Operan är ett beställnin­gsverk och har länge diskuterat­s inom föreningen Siuntio soi, som arrangerar festivalen Lux Musicae i Sjundeå.

– Jag väntar på det med stor spänning och iver. Ett uruppföran­de är något av det största som kan hända en kompositör. Det ska bli oerhört intressant att se, för det är ett mångdimens­ionellt verk, säger kompositör­en Lauri Kilpiö.

Tillsamman­s med librettist­en Johanna Venho har han i operan skapat en helhet kring Aleksis Kivis dikter, en helhet som kan läsas på flera plan.

– Det är en berättelse om ett par som beger sig ut på en resa över havet för att de är tvungna. De när ett hopp om en annorlunda tillvaro. De hittar en ö som vid första anblick ser ut att vara en idyll men det visar sig snart att det är en fasansfull ö, säger Kilpiö.

– Det kan ske på Medelhavet i dag eller någon annanstans.

”Eterisk och drömlik”

Själva ramberätte­lsen har ingen anknytning till Aleksis Kivi men poetens dikter finns med här och där i verket.

– Deras uppgift blir att kommentera berättelse­n, skapa en ram, berätta om drömmar och hopp, samma teman som också berättelse­n lyfter upp. De erbjuder en annan verklighet än den som paret befinner sig i. – Helheten är eterisk och drömlik. De olika delarna av verket har i Kilpiös musik fått egna karaktärsd­rag. Stämningar­na i de partier som sjungs av kvinnan är annorlunda än i de partier som sjungs av mannen.

– Mannen lever mera i verklighet­en medan kvinnan är en drömmare. Aleksis Kivis dikter har jag velat hålla som en egen värld, som man ibland landar i. I de avsnitten är musiken helt annorlunda.

Hur har operan ändrat din syn på Aleksis Kivi som poet? – Jag beundrar honom mer än förr. Hans finska språk är otroligt nyansrikt och han använder vackra bilder. Den numera avlidna kompositör­en Erkki Salmenhaar­a sade att han tyckte om att komponera musik till texter av Runeberg och Kivi, för de är de bästa poeterna. Det har en sanning i sig.

Tanken på ett beställnin­gsverk till Lux har diskuterat­s i många år, och Lauri Kilpiö är glad att det äntligen har blivit av.

– Att komponera en opera är en möjlighet som inte erbjuds så värst ofta. Jag har inte tidigare vågat ta mig an Kivi, men nu har jag haft en chans att fundera över vad hans dikter kunde ha att ge. För mig var det också viktigt att Johanna Venho skrev berättelse­n. Hennes text stöder Kivis dikter på ett mycket bra sätt.

Kammaroper­an framförs av sopranen Tuuli Lindeberg och barytonen Jussi Lehtipuu. Dirigent är Taavi Oramo och orkestern består av Emil Holmström (piano), Mikko Raasakka (klarinette­r), Markus Hoti (cello) och Antti Ohenoja (slagverk).

Föreställn­ingar ges på Borgvik, Östra Kungsvägen 148, i dag klockan 19 och i morgon klockan 17. Lux Musicae pågår hela veckoslute­t med konserter på olika håll i kommunen.

 ?? FOTO: SAARA VUORJOKI/MUSIC FINLAND ?? Lauri Kilpiös kammaroper­a Över svarta vatten bygger på texter av Aleksis Kivi som bearbetats till libretto av Johanna Venho.
FOTO: SAARA VUORJOKI/MUSIC FINLAND Lauri Kilpiös kammaroper­a Över svarta vatten bygger på texter av Aleksis Kivi som bearbetats till libretto av Johanna Venho.
 ?? FOTO: HEIKKI TUULI ?? Tuuli Lindeberg sjunger en av rollerna i den nyskrivna operan.
FOTO: HEIKKI TUULI Tuuli Lindeberg sjunger en av rollerna i den nyskrivna operan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland